Menu, które blokuje demencję – oto co warto jeść na śniadanie, lunch i kolację

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda postanowili dowiedzieć się, które pokarmy mogą pomóc „wzmocnić” mózg, chroniąc w ten sposób narząd przed pogorszeniem funkcji poznawczych i… W tym celu eksperci przeanalizowali dziesiątki prac naukowych kolegów, a także specjalną literaturę skupiającą się na składzie produktów i ich wpływie na układ nerwowy – podaje The Health Site.

Po analizie naukowcy sporządzili listę. Według niego najbardziej przydatnymi produktami dla mózgu są:

  • jeżyny i czerwone winogrona;
  • Kawa;
  • oleista ryba;
  • żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe i zielone warzywa i owoce;
  • czosnek;
  • rośliny strączkowe;
  • Oliwa z oliwek;
  • migdały, orzechy laskowe i orzechy włoskie;
  • cynamon, imbir, szafran, kurkuma;
  • warzywa kapustne (kapusta);
  • warzywa liściaste;
  • produkty pełnoziarniste;

Do najbardziej szkodliwych dla mózgu pokarmów zaliczają się: cukier, kiełbaski, fast foody, chipsy i inne słone przekąski, napoje gazowane, alkohol, a także czerwone mięso w dużych ilościach (zaleca się je jeść nie więcej niż 2-3 razy w tygodniu ).

Naukowcy postanowili jednak nie poprzestawać na zwykłej liście. Uwzględniając całą zdrową żywność, a także zapotrzebowanie organizmu na białka, tłuszcze i węglowodany, stworzyli jadłospis zapewniający silną pamięć i zdrowie mózgu.

Idealne menu przeciw demencji

Na śniadanie naukowcy zalecają zjedzenie omletu z czerwoną papryką, szpinakiem i pomidorami. Możesz dodać przyprawy – kurkumę lub szafran. Jeśli chodzi o napoje, najlepiej preferować czarną kawę bez dodatków – poprawi Ci to humor i pomoże lepiej pracować mózgowi.

Po kilku godzinach można zjeść naturalny jogurt grecki dodając garść jagód lub orzechów.

Na obiad najlepiej zjeść tłustą rybę: doskonale nasyca, nie szkodzi sylwetce i jest doskonałym źródłem zdrowych witamin i minerałów. Dodatek może zawierać rośliny strączkowe lub warzywa – według własnego uznania. Nie zapomnij o pełnych ziarnach, na przykład kawałku chleba na sytość.

Eksperci zalecają wypróbowanie zdrowej i pysznej sałatki Waldorf.

Aby go przygotować, będziesz potrzebować:

  • marynowane jabłka;
  • winogrona;
  • orzechy włoskie;
  • warzywa liściaste;
  • seler;

Jabłka pokroić w paski, warzywa i seler pokroić, dodać winogrona i orzechy. Można doprawić sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Niektórzy dodają do potrawy czarny pieprz.

Idealnym daniem obiadowym jest curry warzywne. Możesz użyć prawie wszystkiego, co znajdziesz w swojej lodówce:

  • cukinia;
  • kalafior i brokuły;
  • marchewka;
  • ziemniaki;
  • zielone fasolki;
  • ciecierzyca

Curry jest dość ostre, gdyż tradycyjnie dodaje się do niego mieszankę ostrych przypraw. Jeśli sam przygotowujesz danie, zamiast ostrych przypraw możesz dodać cynamon i imbir. Staraj się też mieć w naczyniu więcej pomidorów i czosnku. A brązowy ryż doda sytości.

Więcej:

Ważne: Informacje te służą wyłącznie celom referencyjnym. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *