Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda postanowili dowiedzieć się, które pokarmy mogą pomóc „wzmocnić” mózg, chroniąc w ten sposób narząd przed pogorszeniem funkcji poznawczych i… W tym celu eksperci przeanalizowali dziesiątki prac naukowych kolegów, a także specjalną literaturę skupiającą się na składzie produktów i ich wpływie na układ nerwowy – podaje The Health Site.
Po analizie naukowcy sporządzili listę. Według niego najbardziej przydatnymi produktami dla mózgu są:
- jeżyny i czerwone winogrona;
- Kawa;
- oleista ryba;
- żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe i zielone warzywa i owoce;
- czosnek;
- rośliny strączkowe;
- Oliwa z oliwek;
- migdały, orzechy laskowe i orzechy włoskie;
- cynamon, imbir, szafran, kurkuma;
- warzywa kapustne (kapusta);
- warzywa liściaste;
- produkty pełnoziarniste;
Do najbardziej szkodliwych dla mózgu pokarmów zaliczają się: cukier, kiełbaski, fast foody, chipsy i inne słone przekąski, napoje gazowane, alkohol, a także czerwone mięso w dużych ilościach (zaleca się je jeść nie więcej niż 2-3 razy w tygodniu ).
Naukowcy postanowili jednak nie poprzestawać na zwykłej liście. Uwzględniając całą zdrową żywność, a także zapotrzebowanie organizmu na białka, tłuszcze i węglowodany, stworzyli jadłospis zapewniający silną pamięć i zdrowie mózgu.
Idealne menu przeciw demencji
Na śniadanie naukowcy zalecają zjedzenie omletu z czerwoną papryką, szpinakiem i pomidorami. Możesz dodać przyprawy – kurkumę lub szafran. Jeśli chodzi o napoje, najlepiej preferować czarną kawę bez dodatków – poprawi Ci to humor i pomoże lepiej pracować mózgowi.
Po kilku godzinach można zjeść naturalny jogurt grecki dodając garść jagód lub orzechów.
Na obiad najlepiej zjeść tłustą rybę: doskonale nasyca, nie szkodzi sylwetce i jest doskonałym źródłem zdrowych witamin i minerałów. Dodatek może zawierać rośliny strączkowe lub warzywa – według własnego uznania. Nie zapomnij o pełnych ziarnach, na przykład kawałku chleba na sytość.
Eksperci zalecają wypróbowanie zdrowej i pysznej sałatki Waldorf.
Aby go przygotować, będziesz potrzebować:
- marynowane jabłka;
- winogrona;
- orzechy włoskie;
- warzywa liściaste;
- seler;
Jabłka pokroić w paski, warzywa i seler pokroić, dodać winogrona i orzechy. Można doprawić sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Niektórzy dodają do potrawy czarny pieprz.
Idealnym daniem obiadowym jest curry warzywne. Możesz użyć prawie wszystkiego, co znajdziesz w swojej lodówce:
- cukinia;
- kalafior i brokuły;
- marchewka;
- ziemniaki;
- zielone fasolki;
- ciecierzyca
Curry jest dość ostre, gdyż tradycyjnie dodaje się do niego mieszankę ostrych przypraw. Jeśli sam przygotowujesz danie, zamiast ostrych przypraw możesz dodać cynamon i imbir. Staraj się też mieć w naczyniu więcej pomidorów i czosnku. A brązowy ryż doda sytości.
Więcej:
Ważne: Informacje te służą wyłącznie celom referencyjnym. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.