Alkohol, nawet w małych dawkach, powoduje poważne szkody dla zdrowia.
Ale niektóre rodzaje alkoholu są bardziej szkodliwe dla wątroby.
Gastroenterolog Valeria Lomova opowiedziała bardziej szczegółowo, które napoje są uważane za najbardziej niebezpieczne podczas wywiadu z przedstawicielami publikacji „”.
Lekarz zauważył, że w koktajlach jest najwięcej alkoholu, cukru i chemicznych barwników.
Ponadto likiery są niebezpieczne. Mimo to napój jest słodki, przez co szybko można stracić nad sobą kontrolę.
Nazwała szampana kolejnym podstępnym napojem.
Jak wyjaśnił specjalista, pęcherzyki prowadzą do szybkiego zatrucia i wywołują proces gnicia w jelitach.
Mniej szkód wyrządzają niewzmacniane odmiany wina czerwonego i białego, a także mocne napoje bez cukru.
Lekarz przypomniał mi, że każdy alkohol spożywany regularnie i w dużych ilościach prowadzi do zniszczenia wątroby.
Wcześniej rozmawialiśmy o tym, jak nie przepić przy stole noworocznym.