Lekarz ujawnił, kto NIE powinien jeść świeżej kapusty

Warzywo to zawiera dużo błonnika roślinnego, który stymuluje motorykę jelit. Jego spożycie będzie miało negatywny wpływ na osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego.

Włączenie kapusty do diety może wywołać kolkę jelitową, powiedziała dr Samsonova. Według specjalisty tego warzywa nie należy podawać małym dzieciom. Należy go unikać w sałatkach i innych potrawach w okresie zaostrzeń przewlekłego zapalenia żołądka i innych chorób.

Sok ze świeżej kapusty powoduje wydzielanie kwasu żołądkowego, który podrażnia jelita i powoduje obrzęk i ból. Lekarz zaleca unikać stosowania w okresie zaostrzenia po zawale mięśnia sercowego.

Kto może jeść świeżą kapustę?

Doktor Samsonova jest zdania, że ​​zdrowy człowiek może bez obaw jeść świeżą kapustę. Warzywo to zawiera dużą ilość kwasu foliowego i potasu, które wzmacniają naczynia krwionośne.

Kapusta biała zawiera:

  • wapń, który wzmacnia zęby i kości;
  • kwas nikotynowy, odpowiedzialny za uwalnianie energii podczas przetwarzania węglowodanów i tłuszczów;
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B6), które odpowiadają za zdrowie i urodę włosów, paznokci i skóry, regulują pracę układu nerwowego;
  • potas, który jest niezbędny organizmowi człowieka do pełnego funkcjonowania mięśnia sercowego.

Kapusta czerwona zawiera:

  • wysokie stężenie witamin A i C, które wspomagają mechanizmy obronne organizmu;
  • witamina K, która korzystnie wpływa na regenerację tkanek;
  • duża ilość błonnika (zawartość składników odżywczych jest 2 razy większa niż w kapuście białej). Błonnik jest niezbędny w profilaktyce zaparć i cukrzycy, a także otyłości i chorób układu krążenia.

Komentowane warzywo korzystnie wpływa na procesy metaboliczne, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Zawarty w nim błonnik doskonale usuwa cholesterol z organizmu człowieka.

Ponadto jego spożycie pomaga w chorobach nerek, zapaleniu żołądka o niskiej kwasowości i zaparciach. Wzmacnia układ odpornościowy i działa oczyszczająco na organizm.

Ogólnie kapusta pomaga normalizować przewód żołądkowo-jelitowy, oczyszczać organizm z toksyn i toksyn oraz obniżać poziom cholesterolu.

„Kapustę można jeść w dowolnej postaci i w różnych odmianach. Na przykład sałatka ze świeżej lub kiszonej kapusty w połączeniu z innymi warzywami, gotowana lub duszona jako część pierwszego lub drugiego dania” – mówi trener fitness i konsultant ds. żywienia Toma Shigontseva.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *