Lekarz ujawnił, jak kakao wpływa na cholesterol

„Kakao może zmniejszyć ryzyko chorób serca, poprawić krążenie i pomóc kontrolować poziom cholesterolu” – mówi dr Razarenova.

Wyjaśnia, że ​​o zdolności kakao do pobudzania przepływu krwi w naczyniach krwionośnych, a także do poprawy stanu ich tkanek, decyduje wysokie stężenie przeciwutleniaczy – substancji o działaniu przeciwzapalnym.

Dr Alexandra Razarenova dodaje, że spożycie kakao ma pozytywny wpływ na aktywność mózgu i pomaga zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych i stanom stresowym.

„Dzięki zawartości fenetyloaminy napój poprawia nastrój. Jej spożywanie wpływa także korzystnie na poprawę pamięci i koncentracji oraz redukcję poziomu stresu.

Dietetyk tłumaczy, że w tym przypadku są to cechy produktu naturalnego, niezawierającego dodatku cukru. Ważne jest również, aby spożywać napój z zachowaniem ścisłego umiaru, nie więcej niż trzy szklanki dziennie. W dużych ilościach staje się źródłem dodatkowych kalorii i powoduje ból głowy.

Przeciwutleniacze, w które bogate jest kakao, mają jeszcze jedno ważne działanie: są w stanie stymulować naczynia krwionośne mózgu, a tym samym aktywować jego pracę. Dzieje się tak dlatego, że znacznie poprawia się dopływ tlenu do mózgu, dzięki czemu człowiek szybciej radzi sobie z powierzonymi mu zadaniami.

„To działanie kakao zostało potwierdzone przez naukowców z Uniwersytetu w Birmingham, którzy badali aktywność mózgu zdrowych mężczyzn przed i po spożyciu kakao, które jest bogate w przeciwutleniacze. Okazało się, że już po porcji napoju poprawiło się dopływ tlenu do mózgu, a uczestnicy eksperymentu lepiej radzili sobie z zadaniami” – mówi dietetyk.

„Kakao jest cenne także ze względu na obecność w nim tryptofanu. Jest to aminokwas będący prekursorem serotoniny. Ten neuroprzekaźnik nazywany jest hormonem szczęścia. Jego wystarczająca ilość jest istotna dla utrzymania optymizmu i dobrego nastroju, jednak niedobór może powodować częsty stres. Kakao jest również bogate w witaminy z grupy B, które również wpływają na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, pomagając nam skoncentrować się i być produktywnym przez cały dzień” – dodaje dr Razarenova.

Więcej:

Ważne: Informacje podane w celach informacyjnych. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *