„Naukowcy z Emory University School of Medicine odkryli, że składnik olejku czosnkowego, trisiarczek diallilu, pomaga chronić serce po zawale serca i podczas operacji serca. Myszy, którym podano ten składnik po zawale serca, miały o 61% mniejsze uszkodzenia zaatakowanej tkanki serca niż myszy nieleczone” – mówi rosyjska lekarka dr Alena Denisova.
„Badanie pokazuje, że ten składnik może zmniejszyć powiększenie serca w mysim modelu niewydolności serca. Konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć jego wpływ na ludzi” – dodaje ekspert.
„Wykazano, że suplementy zawierające to warzywo, a w szczególności dojrzały ekstrakt z czosnku, obniżają ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Wydaje się, że dzieje się to częściowo poprzez zapobieganie zwężeniu naczyń krwionośnych. Chociaż działanie tego warzywa jest porównywalne do działania standardowych leków na ciśnienie krwi, odkryto, że osoby z niewystarczającym poziomem witaminy B mogą nie odczuć tych korzyści” – dodała dr Denisova.
Właściwości zdrowotne czosnku
„Należy do rodzaju Allium, który obejmuje również cebulę, szalotkę, por i szczypiorek. Niektórzy z pozostałych przedstawicieli tego rodzaju mają pewne wspólne korzystne właściwości” – mówi dietetyk Igor Strokov.
Komentowane warzywo jest stosowane w żywności w małych ilościach i zawiera bardzo mało kalorii, tłuszczu, białka i węglowodanów. Swoje działanie lecznicze zawdzięcza zawartym w nim enzymom i unikalnym związkom. Jeden goździk zawiera:
- 4 kalorie
- białko: 0 gramów
- tłuszcz: 0 gramów
- węglowodany: 1 gram
- błonnik: 0 gramów
Czosnek jest powszechnie znany ze swojej zdolności do zwalczania bakterii, wirusów, grzybów, a nawet pasożytów. Allicyna, aktywny składnik świeżo rozgniecionego czosnku, ma właściwości przeciwwirusowe, a także jest skuteczny przeciwko szerokiemu spektrum bakterii, w tym wielolekoopornym szczepom E. coli.
Allicyna ma właściwości przeciwgrzybicze, w tym przeciwko Candida albicans, która powoduje infekcje grzybicze. Jego działanie przeciwpasożytnicze pomaga zwalczać główne pasożyty jelitowe, w tym Giardię. Substancja ta może pomóc w hamowaniu wzrostu bakterii opornych na metycylinę, Staphylococcus aureus, mówi dr Strokov.
Więcej:
Ważne: Informacje mają charakter poglądowy – nie zastępują konsultacji lekarskiej i zbilansowanej diety. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.