Lekarz ujawnił, co dzieje się z pamięcią, gdy je się kiełbaski

Rosyjska dietetyczka dr Daria Rusakova twierdzi, że kiełbasy są przetwarzane, co prowadzi do działania rakotwórczego z powodu nadmiaru soli, cholesterolu i różnych dodatków. Składniki te negatywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, w tym na dopływ krwi do mózgu i zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Jej zdaniem osoby dbające o zdrowie mózgu powinny zwracać uwagę w swojej diecie na ryby, nabiał, orzechy, nasiona, warzywa i owoce.

Dieta bogata w żywność zdrową dla mózgu jest niezbędna dla optymalnego zdrowia. Zdrowie mózgu wpływa na wszystko, od pamięci i innych zdolności poznawczych po zdolność wykonywania codziennych czynności, utrzymywania równowagi i przetwarzania emocji. Wpływa również na to, jak dobrze reagujesz na ból, wysokie ciśnienie krwi i temperaturę.

„Zdrowie mózgu to kluczowy element naszego ogólnego stanu zdrowia, który leży u podstaw naszej zdolności do komunikowania się, podejmowania decyzji, rozwiązywania problemów oraz prowadzenia produktywnego i satysfakcjonującego życia w każdym wieku” – mówi dr Rusakova.

Włączenie do diety pokarmów dostarczających organizmowi kluczowych witamin, niezbędnych tłuszczów i wysokiej jakości białka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowego mózgu.

Najlepsze produkty zdrowe dla mózgu, które możesz dodać do swojej diety, zawierają ważne składniki odżywcze, w tym:

Kwasy tłuszczowe omega-3 – dostarczają kalorii i energii oraz pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu serca, płuc, układu odpornościowego, naczyń krwionośnych i gruczołów wytwarzających hormony. Spożywanie wystarczającej ilości kwasów omega-3 może również zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i demencji.

„Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w niektórych tłustych rybach i innych owocach morza. Orzechy, nasiona, oleje roślinne i niektóre marki wzbogaconych jaj, soków, jogurtów, mleka i napojów sojowych również są bogate w kwasy omega-3” – mówi rosyjski dietetyk .

Orzechy włoskie są znacznie bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3 niż migdały, orzeszki ziemne czy pistacje.

„Zjedz garść orzechów włoskich jako przekąskę i dodawaj je do sałatek, płatków owsianych i innych potraw, aby łatwo zwiększyć spożycie kwasów omega-3” – radzi dr Rusakova.

Indyk i kurczak zawierają tryptofan, białko wykorzystywane do produkcji serotoniny i melatoniny.

„Serotonina wpływa na nastrój, a melatonina odpowiada za regulację cyklu snu i czuwania. Te dwa hormony pomagają nam czuć się lepiej, regulując nasz nastrój i pomagając nam lepiej spać. Naturalnie lepszy sen może przełożyć się na poprawę funkcji poznawczych zarówno w krótszej, jak i dłuższej perspektywie” – dodaje lekarz.

Kurkuma – ta jasnożółta przyprawa jest bogata w kurkuminę – związek, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz wspomaga zdrową pamięć.

„Kurkuma to podstawa kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Spróbuj dodać ją do dań warzywnych i mięsnych” – dodaje ekspert.

Więcej:

Ważne: Informacje te służą wyłącznie celom referencyjnym. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *