Lekarz ujawnił, co dzieje się z naczyniami krwionośnymi, gdy jesz cukier

Ponadto niewłaściwe i niezbilansowane odżywianie, a także obżarstwo to czynniki zwiększające ryzyko rozwoju groźnych chorób. W rezultacie ludzie borykają się z problemem nadwagi i naczyń krwionośnych zatkanych blaszkami miażdżycowymi. Zagrożone są także osoby nadużywające alkoholu i palące papierosy.

Lekarz zaleca unikanie nie tylko potraw tłustych i smalcu, ale także produktów zawierających cukier (słodycze, produkty z białej mąki, płatki zbożowe szybkie, biały ryż itp.), a także ograniczenie spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym.

Chociaż większość z nas wie, że cholesterol, sól i tłuszcze nasycone mogą szkodzić sercu, cukier zwykle nie jest najważniejszym priorytetem, jeśli chodzi o zdrowie serca.

Kardiolog Oleg Varfolomeev opowiada o najnowszych badaniach wyjaśniających wpływ cukru na naczynia krwionośne.

„Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może być szkodliwe dla serca. Naukowcy odkryli, że dieta bogata w „wolne cukry” – cukry dodawane do żywności lub cukry naturalnie występujące w sokach owocowych, miodzie i syropach – może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. „Cukier nigdy nie był właściwie leczony, jeśli chodzi o zdrowie serca” – mówi dr Varfolomeev.

Zdaniem kardiologa regularne spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę i otyłość.

„Cukrzyca i otyłość to główne czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca, która powoduje zawał serca, oraz choroby tętnic obwodowych, która może prowadzić do udaru mózgu” – mówi kardiolog.

Ze względu na te zdolności „wysoki poziom cukru niewątpliwie zwiększa ryzyko udaru i zawału serca.

Podwyższony poziom cukru we krwi występujący u osób z niekontrolowaną cukrzycą może powodować wysokie ciśnienie krwi, które obciąża serce.

Przetworzony cukier może również podnosić poziom trójglicerydów – rodzaju tłuszczu, który naturalnie krąży we krwi. Wysoki poziom trójglicerydów jest bezpośrednim produktem ubocznym nadmiaru kalorii bogatych w cukier.

„Ludzie, którzy regularnie jedzą żywność przeciwzapalną, taką jak słodkie napoje, rafinowane produkty zbożowe i przetworzone mięso, są obarczeni większym ryzykiem chorób serca niż ci, którzy regularnie jedzą żywność przeciwzapalną, taką jak oliwa z oliwek, pomidory, tłuste ryby, orzechy i jagody, które zmniejszają stany zapalne w organizmie” – mówi kardiolog.

Więcej:

Ważne: Informacje te służą wyłącznie celom referencyjnym. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *