Lekarz ujawnił 10 przydatnych właściwości kompotu, o których nawet nie masz pojęcia

„Naturalny kompot dodaje energii i gasi pragnienie. Między innymi napój na bazie suszonych owoców (śliwki, suszone morele, figi i persymony) dostarcza organizmowi witamin i minerałów, poprawiając ogólne samopoczucie, szczególnie w zimnych porach roku, kiedy witamin jest za mało – wyjaśnia lekarz .

Kompot z rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli i jabłek zapobiegnie anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza w tych suszonych owocach. Potas, magnez i wapń w swoim składzie pomogą Ci uporać się z codziennymi dużymi obciążeniami i stresem, normalizują pracę układu nerwowego oraz łagodzą bezsenność i stany lękowe.

Lekarz wymienił także inne przydatne właściwości domowego kompotu, do których należą:

  • Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i cały układ trawienny. Ten lekki napój ułatwia proces trawienia pokarmu, a także poprawia motorykę jelit i stymuluje proces oczyszczania z toksyn i szkodliwych substancji.
  • Kompot z suszonych śliwek morelowych jest naturalnym, łagodnym środkiem przeczyszczającym i pomoże delikatnie oczyścić jelita. Dla maksymalnego efektu należy nie tylko pić płyny, ale także jeść gotowane owoce, aby dostarczyć organizmowi zdrowego błonnika niezbędnego do prawidłowego trawienia.
  • Korzyści dla układu krążenia – kompot wspomaga zdrowie serca i naczyń krwionośnych dzięki wysokiej zawartości minerałów. Kompot z suszonych moreli jest bogaty w magnez, który wzmacnia mięsień sercowy i dobrze wpływa na naczynia krwionośne. Dzięki temu ryzyko powstania zakrzepów krwi jest zmniejszone.
  • Napój z dodatkiem rodzynek i fig pomaga złagodzić obrzęki, a także zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca, co jest szczególnie ważne w przypadku osób starszych.

Większość owoców tworzących tradycyjne domowe kompoty uważa się za naturalne spalacze tłuszczu. Ważne jest, aby podczas przygotowywania napoju nie przesadzić z dodatkiem cukru.

„Oczywiście nie należy oczekiwać, że domowy kompot może zastąpić leczenie farmakologiczne i magicznie wyleczyć każdą chorobę, ale może stać się środkiem pomocniczym lub zapobiegawczym w przypadku różnych chorób” – zauważa ekspert.

W niektórych przypadkach kompot może zaszkodzić organizmowi. Jeśli jest zbyt słodki i zawiera dużo cukru, nie powinny go pić osoby cierpiące na otyłość i cukrzycę. Zdrowi ludzie również powinni starannie włączać takie kompoty do swojej diety – duża ilość cukru sprawia, że ​​kompot ze zdrowego napoju staje się pełnowartościowym deserem.

„Kompot należy pić w umiarkowanych ilościach, aby nie obciążać nerek, dotyczy to szczególnie kobiet w ciąży i osób z niewydolnością nerek. Ostrożność powinny zachować także osoby cierpiące na przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzód żołądka czy dwunastnicy – ​​w okresie zaostrzeń lepiej powstrzymać się od kwaśnych kompotów – wyjaśnia dietetyk.

Więcej:

Ważne: Informacje podane w celach informacyjnych. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *