Lekarz: To najlepsze śniadanie przeciw demencji

„Nie bez powodu dietetycy twierdzą, że najważniejszym posiłkiem dnia jest poranek. Ważne jest, aby śniadanie zjeść około godziny po przebudzeniu. W takim przypadku należy wypić szklankę ciepłej wody pół godziny wcześniej, aby przyspieszyć metabolizm. A w tym czasie powinieneś jeść wyłącznie produkty zawierające wiele przydatnych składników odżywczych. Tylko w ten sposób można rozpocząć dzień możliwie aktywnie i efektywnie. Okazuje się jednak, że pierwszy posiłek jest ważny także dla utrzymania zdrowia psychicznego – zapobiegania chorobom Alzheimera i Parkinsona” – mówi ekspert.

Dietetyk zauważa, że ​​dzień najlepiej rozpocząć od kurzych jaj – gotowanych, gotowanych, smażonych lub jajecznicy. Są bogate w cenną substancję – cholinę, która korzystnie wpływa na zdrowie mózgu, łagodzi stany zapalne i poprawia jego aktywność.

Według dietetyka Mariny Sorokiny pomogą w tym pokarmy bogate w witaminy i minerały.

„Ważne jest, aby spożywać podczas śniadania dużą ilość witamin z grupy B, które najlepiej zapobiegają rozwojowi demencji starczej. A im szybciej rozpocznie się taką profilaktykę, tym większe prawdopodobieństwo powodzenia – podkreśla dietetyk.

Wśród napojów lepiej wybrać czarną herbatę lub kawę – nie tylko tonizują i energetyzują, ale także chronią komórki organizmu przed toksynami (kolejny wróg dobrego zdrowia i szczęśliwej starości).

Aktywne składniki ziaren kawy zapobiegają tworzeniu się patologicznych białek, które tworzą się w tkance mózgowej i powodują choroby Alzheimera i Parkinsona. Podobny wpływ regularnego spożywania kawy wykazano w odniesieniu do demencji starczej – zauważa także ekspert.

Napój ma łagodne działanie moczopędne, co korzystnie wpływa na pracę nerek.

Kawa jest przydatna na zaparcia, ponieważ pobudza przewód pokarmowy, w tym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Uważa się, że jest to środek zapobiegający chorobie kamicy żółciowej, ponieważ zawarte w niej korzystne składniki zmniejszają ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej.

Aminokwasy zawarte w ziarnach kawy pomagają neutralizować działanie kwasu mlekowego w dnie moczanowej.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *