Banany – słodkie, żółte owoce zawierają potas, który jest pierwiastkiem bardzo przydatnym dla serca. Ma zdolność łagodzenia napięcia ścian naczyń krwionośnych.
Banany zawierają przeciwutleniacze (głównie katechiny), które chronią organizm przed procesami oksydacyjnymi, uczestniczą w regeneracji komórek, spowalniają proces starzenia i ogólnie wzmacniają układ odpornościowy. Dopamina, występująca również w bananach, ma podobne działanie przeciwutleniające, a witamina C jest bezpośrednio powiązana ze zdrowiem skóry i silną odpornością.
Mają korzystny wpływ na układ nerwowy – regularne spożywanie bananów wzmacnia układ nerwowy. Wyjaśnia to fakt, że banany są bogate w witaminę B6, która jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego. Witamina B6 bierze także udział w regulacji metabolizmu białek, produkcji hemoglobiny, metabolizmu żelaza, syntezy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i wchłaniania aminokwasów.
Unikalne połączenie witamin, minerałów i węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że banany są preferowaną przekąską sportowców. Spożywane przed intensywnym wysiłkiem fizycznym banany znacząco zwiększają wytrzymałość fizyczną. Ponadto sportowcy spożywają te owoce jako lek na skurcze mięśni ze względu na zdolność bananów do utrzymywania poziomu potasu we krwi.
Banany przyczyniają się do walki ze zwyrodnieniem plamki żółtej (uszkodzeniem siatkówki i uszkodzeniem widzenia centralnego) dzięki obecności w swoim składzie witaminy A.
Kiwi jest źródłem witaminy C, dlatego jest niezwykle przydatny dla pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym. Ponadto owoc ten jest bogaty w:
- Witaminy z grupy B – są to substancje niezbędne dla organizmu, biorące udział w procesach metabolicznych i wytwarzaniu energii. Są istotne dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, przewodu pokarmowego i kondycji skóry.
- Witamina K – jej główną funkcją jest regulacja krzepnięcia krwi. Ponadto witamina bierze udział w wchłanianiu wapnia z pożywienia, co przyczynia się do tworzenia i utrzymania zdrowych kości.
- Krzem – jest niezbędny dla twardości kości, ruchomości stawów oraz dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.
- Miedź – wspomaga tworzenie kolagenu, wchłanianie żelaza i odgrywa ważną rolę w produkcji energii.
- Kobalt – reguluje wiele procesów układu nerwowego i normalizuje przemianę materii.
Według dr Sabgira codzienne jedzenie kiwi pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Awokado jest nie mniej przydatne dla pacjentów z nadciśnieniem. Jest prawdziwym wybawieniem dla serca nie tylko ze względu na zwiększoną zawartość potasu w swoim składzie, ale także ze względu na zawartość błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych.
Jagody – jeżyny, maliny i jagody zawierają przeciwutleniacze, w tym antocyjany, które działają normalizująco na ciśnienie krwi.
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!