Większości udarów nie da się uniknąć, można im zapobiec – mówi Emilia Sidorowicz, doktor nauk medycznych, profesor Katedry Chorób Nerwowych i Neurochirurgii Białoruskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego:
Zdjęcie Pixabay
– Ludzie mogą odegrać rolę w zmniejszeniu własnego ryzyka udaru poprzez rzucenie palenia, regularne ćwiczenia, przestrzeganie diety ubogiej w przetworzoną żywność i bogatą w warzywa oraz kontrolowanie istniejących schorzeń, w tym cukrzycy typu 2 i wysokiego ciśnienia krwi.
Ważne jest monitorowanie zmian ciśnienia krwi, ponieważ ponad połowa wszystkich udarów jest związana z wysokim ciśnieniem krwi. Nadwaga lub otyłość również odgrywa negatywną rolę: zbyt duża waga, zwłaszcza w dolnej części pleców, powoduje dodatkowe obciążenie serca i innych narządów oraz zwiększa ryzyko nadciśnienia i cukrzycy.
Osobno trzeba powiedzieć o jedzeniu. Żywność przetworzona (tzw. fast food, który dziś niestety cieszy się ogromną popularnością wśród młodszego pokolenia) zawiera wyższą zawartość soli, tłuszczu i cukru, które przyczyniają się do wysokiego ciśnienia krwi, a także zwiększają ryzyko otyłości. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze i uboga w sól może pomóc w zapobieganiu nadciśnieniu i leczeniu go. Prawidłowe odżywianie należy łączyć z regularną aktywnością fizyczną – to dobra profilaktyka miażdżycy.
Skupiam się także na stresie: jak wiadomo, silne negatywne emocje chwilowo podwyższają ciśnienie krwi. Jeśli regularnie doświadczasz wysokiego poziomu stresu, może on z czasem uszkodzić tętnice, zwiększając ryzyko udaru i innych chorób. We współczesnym świecie nie da się żyć bez stresujących sytuacji, trzeba jednak nauczyć się panować nad sobą, podchodzić filozoficznie do prób losu i starać się myśleć pozytywnie.