Nie sposób przecenić znaczenia dobrej pracy jelit, gdyż to one odpowiadają w znacznej części dbałości o zdrowie całego organizmu. Zarówno niezbilansowana dieta, jak i nieregularne posiłki mogą negatywnie wpływać na jej funkcjonowanie. Dietetyczka-dietetyk Inna Rozhok na swojej stronie w serwisie społecznościowym TikTok podzieliła się pięcioma podstawowymi zasadami, które pomogą zachować zdrowie jelit.
Przede wszystkim lekarz zalecił dodanie do diety odpowiedniej ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
– Błonnik rozpuszczalny jest pożywieniem dla mikroflory jelitowej. Z kolei nierozpuszczalny pomaga w zdrowym tworzeniu i postępie bolusa pokarmowego, poprawia trawienie i perystaltykę. Pij wystarczającą ilość wody przez cały dzień. Dla lepszego efektu można do wody dodać sok z aloesu, – zauważyła Inna Rozhok.
Wraz z tym dietetyk zalecił unikanie dużych i małych przerw między posiłkami.
– Pięć do sześciu godzin między głównymi posiłkami i trzy godziny przed przekąską jest optymalne dla trawienia. Ponadto w swojej diecie stosuj sfermentowane mleko i sfermentowaną żywność. Pomaga to w zaludnieniu i utrzymaniu zróżnicowanej, pozytywnej mikroflory jelitowej. Na koniec upewnij się, że spożywasz zbilansowaną dietę zawierającą odpowiednią ilość pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Nie zapomnij również: jeśli masz zwierzęta, konieczne jest okresowe poddawanie się terapii przeciw robakom, – – podkreśliła Inna Rozhok.
Nawiasem mówiąc, jelita są wdzięcznym i wrażliwym narządem: większość nieprzyjemnych objawów trawiennych, jeśli nie są związane z już rozwiniętymi poważnymi chorobami, można zneutralizować wyłącznie poprzez dostosowanie diety. Ale trzeba też umieć rozpoznać na początkowym etapie znacznie poważniejsze warunki. W związku z tym Valentina Kurchenkova, kandydatka nauk medycznych, profesor nadzwyczajny II Katedry Chorób Wewnętrznych Białoruskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego, wcześniej zalecała terminową wizytę u gastroenterologa i proktologa.
Zdjęcie: pixabay.com