Lekarz: Pij mleko z tymi 6 składnikami, aby uzyskać odporność na żelazo

Spożywanie przypraw zimą to jeden z najlepszych sposobów na poprawę zdrowia i odporności w sezonie, w którym występuje największe ryzyko chorób zakaźnych. Rosyjska dietetyczka dr Vasilisa Ponomareva twierdzi, że w tym przypadku najbardziej odpowiedni będzie koper włoski, goździki, kurkuma, szafran, cynamon, imbir.

Mleko z przyprawami na odporność na żelazo

Z koperkiem

Picie mleka z dodatkiem tej przyprawy pomaga w walce z depresją, która często pojawia się zimą z powodu braku światła. Ponadto koper włoski ma właściwości łagodzące stany zapalne i obrzęki, łagodzące ból, zapobiegające wzdęciom i poprawiające cerę.

Z goździkami

Połączenie z goździkami i ziele angielskie zalecane jest przy bezsenności i stresie psychicznym. Ponadto przyprawa taka jak goździki jest silnym środkiem antyseptycznym i jest szczególnie skuteczna w ochronie zdrowia, gdy na zewnątrz jest wilgotno lub zimno.

Z kurkumą – jeśli dodasz tę przyprawę do mleka, otrzymasz napój o silnym działaniu wzmacniającym układ odpornościowy. Picie tego mleka pomaga zapobiegać przeziębieniom. Pomaga także zapobiegać procesom zapalnym w stawach i normalizuje pracę wątroby.

Z szafranem

Lekarz zaleca pić napój mleczny z dodatkiem tej przyprawy rano. W tym przypadku ta kompozycja stymuluje aktywność mózgu i pomaga poprawić humor. Szafran ułatwia wchłanianie mleka nawet tym, którzy go źle tolerują.

Z cynamonem

Dobrze jest wypić napój z tą przyprawą również o poranku. Mleko z cynamonem normalizuje pracę przewodu pokarmowego, wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego. Najlepiej używać lasek cynamonu.

Z imbirem

Napój ten stymuluje usuwanie toksyn z organizmu, wzmacniając tym samym układ odpornościowy. Kolejną przydatną właściwością imbiru jest jego zdolność do normalizacji funkcjonowania ludzkiego układu trawiennego. Przyprawa ta poprawia apetyt, jest również przydatna przy zaburzeniach metabolizmu tłuszczów i cholesterolu. Imbir przyspiesza metabolizm, stymulując tym samym proces spalania kalorii. Ponadto ułatwia rozkład i wchłanianie pokarmu oraz reguluje perystaltykę.

Ważne: Informacje podane w celach informacyjnych. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *