Które owoce i warzywa warto jeść ze skórką

Zdrowie i piękno

Dlaczego peelingi są przydatne

Przed obieraniem owoców i warzyw, pomyśl jeszcze raz. Ich skórki tak naprawdę w większości przypadków zawierają znacznie więcej i bardziej nasyconych składników odżywczych niż ich rdzenie. Jeśli chcesz, aby Twój organizm cieszył się większą ilością witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i antyoksydantów, nie obieraj ich ze skórki.

Niektóre owoce i warzywa są znacznie zdrowsze, jeśli są spożywane ze skórką. Zobacz, kim oni są.

Ziemniaki

Ziemniaki są o wiele smaczniejsze, bardziej chrupiące i apetyczne, gdy są nieobrane. Nieważne, czy są to ziemniaki młode, świeże, czy późne, nie usuwamy skórki, gdyż są one również bardzo cennym źródłem żelaza, wapnia, witaminy A, magnezu, witamin z grupy B, witaminy C.

Oczywiście należy pamiętać o niebezpieczeństwie substancji solanina. Aby się przed tym uchronić, .

Jabłka

Skórka jabłek jest bardzo nasycona błonnikiem i . Zawiera skoncentrowane witaminy, minerały i dużą ilość pektyny. Odpowiada za kontrolę poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Jeśli spożywasz jabłka ze skórką, przyczynią się one do wyrównania poziomu cukru we krwi i jego wolniejszego wchłaniania ze względu na dużą ilość błonnika w skórce.

Owoce cytrusowe

Większość ludzi obiera owoce cytrusowe podczas ich jedzenia. To zrozumiałe, szczególnie ze względu na białą skórkę pod korą, która jest gorzka. Ale jeśli owoc ma cieńszą skórkę i skórkę, możesz bezpiecznie spróbować zjeść go razem ze skórką. Skoncentrowane są w nim ogromne ilości witaminy C, A, K, B6, magnezu, wapnia, potasu.

Ogórki

Rdzeń ogórka jest znacznie uboższy w składniki odżywcze niż jego skórka. Tak naprawdę zawiera głównie wodę, natomiast skórki ogórków są bogate w błonnik, witaminę K, potas i przeciwutleniacze w dużych ilościach.

Mango

i tak trudno je obrać, więc nie przejmuj się. Pokrój go razem ze skórką, bo dostarczy Ci mnóstwo przeciwutleniaczy, beta-karotenu, polifenoli, omega-3 i 6, magnezu, manganu, potasu. Mango jest bardzo przydatne w profilaktyce raka, cukrzycy i chorób układu krążenia właśnie ze względu na wspaniałe składniki odżywcze.

Kiwi

Może to zabrzmieć bardzo dziwnie, ale kiwi zasługuje na to, aby jeść je w całości, ze skórką. Chociaż jest niewyraźny i wygląda na niejadalny, jest przydatny. Zawiera ogromną ilość witaminy C, błonnika, witaminy A, potasu, magnezu, przeciwutleniaczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *