Kosmetolog wyjaśniła, dlaczego potrzebny jest proszek enzymatyczny i jak go stosować





Puder enzymatyczny przeznaczony jest do delikatnej pielęgnacji skóry twarzy. Produkt skutecznie oczyszcza i złuszcza skórę, ale tylko pod warunkiem przestrzegania zasad. Dermatolog-kosmetolog Nazira Asanovna podzieliła się podstawowymi wskazówkami dotyczącymi stosowania proszku enzymatycznego na swojej stronie w sieci społecznościowej TikTok.

Ale najpierw lekarz powiedział nam, z jakimi problemami pomagają walczyć proszki enzymatyczne.

– Enzymy działają powierzchniowo i delikatnie złuszczają naszą skórę, pomagając w ten sposób w walce z nitkami łojowymi, zaskórnikami i nadmiernym rogowaceniem. Proszki enzymatyczne należy stosować raz lub dwa razy w tygodniu. Wszystko zależy od rodzaju skóry i jej kondycji. Zamiast pianki lub żelu do prania można zastosować proszki enzymatyczne. Faktem jest, że oprócz enzymów produkt ten zawiera środki powierzchniowo czynne i jest kompletnym środkiem czyszczącym skórę – – powiedziała Nazira Asanovna.

Oprócz tego kosmetolog wyjaśniła, jak prawidłowo stosować proszki enzymatyczne.

– Trzeba wziąć niewielką ilość proszku i dodać do niego wodę. Rezultatem będzie piana z enzymami. Następnie należy chodzić po twarzy z pianką przez 30–40 sekund. Zwróć szczególną uwagę na obszary problematyczne. Następnie dokładnie spłucz produkt dużą ilością wody. Nie próbuj szorować twarzy granulkami, gdyż może to spowodować podrażnienie. Nigdy też nie używaj proszku enzymatycznego, jeśli na twarzy występuje aktywny proces zapalny, – radziła Nazira Asanovna.

Nawiasem mówiąc, wcześniejsza blogerka urodowa Amy Chang udzielała porad na temat pielęgnacji skóry twarzy, której warto uczyć się już w młodości. Specjalistka radziła szczególnie, aby nie przesadzać z nawilżeniem, nie zapominać o ochronie przeciwsłonecznej i właściwym stosowaniu płynów micelarnych. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym materiale pod linkiem.

Zdjęcie: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *