Kiełbasy – lekarz ujawnił, jak wpływają na mózg

„Te produkty obejmują także słodycze i gumę do żucia; ciasta, ciastka i potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak ciasta, hamburgery i frytki. Zaleca się unikać przetworów mięsnych (kiełbaski, sudzus), makaronów błyskawicznych, kasz błyskawicznych i puree ziemniaczanego” – przestrzega lekarz.

Zawiera na liście „zakazanych” słodkich napojów bezalkoholowych, napojów energetyzujących, alkoholi i sosów bogatych w cukier i tłuszcze – majonez i ketchup. Tymoszczenko wyjaśniła, że ​​wszystkie te produkty są wysokokaloryczne i mają niską wartość odżywczą. Ich spożycie znacząco zwiększa dzienną podaż kalorii, jednak nie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Niekorzystnie wpływa nie tylko na sylwetkę, ale także na pracę mózgu.

Kiełbaski i ich uszkodzenie mózgu

Większość kiełbas uważa się za mięso przetworzone i to niezależnie od rodzaju zawartego w nich mięsa. Jedzenie dowolnego rodzaju przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko rozwoju niektórych chorób przewlekłych.

„Według badania osoby, które regularnie jedzą więcej przetworzonego mięsa, są obarczone większym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia i raka. Wszystko za sprawą substancji rakotwórczych (m.in. nitrozoaminy), które powstają podczas przetwarzania” – mówi gastroenterolog.

Uczestnicy zjadali 40 gramów przetworzonego mięsa dziennie, co jest dużą ilością. Naukowcy doszli do wniosku, że można jeść mniej niż 20 gramów przetworzonego mięsa dziennie.

Większość przetworzonych mięs ma niezwykle wysoką zawartość sodu, a sama dieta bogata w sód może spowodować wystarczające szkody dla zdrowia.

„Problemy z sercem i naczyniami krwionośnymi nieuchronnie doprowadzą do pogorszenia funkcji mózgu na skutek pogorszenia krążenia krwi na tle miażdżycy” – wyjaśnia lekarz.

Dieta bogata w sód może zwiększać ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych i chorób serca. Nie powinieneś przyjmować więcej niż 2300 miligramów sodu dziennie, a idealny limit wynosi 1500 miligramów dziennie, aby uniknąć wysokiego ciśnienia krwi, które ma kluczowe znaczenie dla zdrowia serca.

W zależności od rodzaju kupowanej kiełbasy spożywasz także duże ilości tłuszczów nasyconych.

„Spożycie tłuszczów nasyconych nie powinno przekraczać 5 do 6 procent kalorii, aby utrzymać niski poziom cholesterolu i ciśnienia krwi”.

Ważne: Informacje mają charakter poglądowy – nie zastępują zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą! W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *