Stres jest plagą naszych czasów. Z tego powodu cierpi ogromna liczba ludzi na świecie. Lęk i stres emocjonalny negatywnie wpływają na zdrowie człowieka, zwłaszcza na serce. Kardiolog Anna Korenewicz (Rosja) opowiedziała, jak stres szkodzi organizmowi.
Zdjęcie: freepik
Anna Korenewicz zauważyła, że jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych jest przejadanie się spowodowane stresem:
– Nie ma konkretnego pokarmu, który faktycznie może spowodować zawał serca lub udar. Problem nie leży w złym odżywianiu, ale w powodach, dla których dana osoba to robi. Oznacza to, że ludzie rozumieją, że nie powinni jeść dużo tłustych potraw, fast foodów, ale nadal nie mogą sobie tego odmówić. Powodem jest wysoki poziom lęku, który powoduje, że dana osoba potrzebuje tego rodzaju odżywiania. Wiele osób zajada się stresem. W wieku 40 lat takie osoby często mają nadwagę, mają wysoki poziom cholesterolu i wzrasta ich ciśnienie krwi, przez co wzrasta ryzyko zawału mięśnia sercowego.
Specjalista powiedział, że trzeba zacząć pracować nad usunięciem stresu ze swojego życia. Zapewni to stabilność emocjonalną, spokój, a osoba nauczy się także utrzymywać kontakt ze swoim ciałem.
– Osoby, które nie doświadczają ciągłego stresu, mają pełną kontrolę nad swoją dietą, – zauważył kardiolog. – Mogą wybierać zdrową żywność, preferować warzywa, owoce i zdrową żywność. Co więcej, dzieje się to intuicyjnie, ponieważ takie osoby mają kontakt ze swoim ciałem.
Kardiolog dodał także, że u pacjentów z nadwagą lepiej jest unikać rygorystycznej diety. Bo to też powoduje niepokój. Oznacza to, że osoba ogranicza się do jedzenia, a zakaz zwiększa poziom stresu.
– Osoby na diecie doświadczają silnego napięcia emocjonalnego, – zauważyła Anna Korenewicz. – Człowiek zaczyna być bardzo spięty, zdenerwowany, karci się, że chce zakazanego jedzenia, a mu nie wolno. I trwa to trzy, cztery miesiące, a potem z reguły większość ludzi zapomina o tej diecie i zaczyna jeść jak zwykle. Czyli wszystko wraca do normy. Bardzo ważne jest, aby nie zakazywać żadnych produktów. Konieczne jest upewnienie się, że dana osoba sama wybierze dokładnie takie jedzenie, które będzie dla niego przydatne. Nie ma potrzeby nagle eliminować tłustych potraw ze swojego życia, wystarczy stopniowo dodawać do swojej diety zdrową żywność, jednocześnie pracując nad stresem. A to doprowadzi do tego, że waga sama zacznie spadać.
Wcześniej kardiolog mówił o technice, która może pomóc w usunięciu negatywnych emocji z życia. Przeczytaj nasz materiał.