Zdjęcie: iStock/Gulliwer
Wszyscy słyszeliśmy, jak ważna jest konsumpcja dla zdrowia. Naukowcy z Medical College of Pennsylvania odkryli, że dodanie ryb do menu dzieci przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko opóźnień neurorozwojowych. Wyniki prac naukowych opublikowano w czasopiśmie „Mikroorganizmy”.
Zobacz więcej:
W badaniu wzięło udział 142 dzieci w wieku od 6 do 12 miesięcy oraz ich matki. Dorośli wypełnili standaryzowany kwestionariusz dotyczący żywienia dzieci, a sześciomiesięcznym niemowlętom pobrano próbki śliny i zmierzono poziom aktywności różnych bakterii jamy ustnej. Matki informowały również o rozwoju umiejętności takich jak chodzenie, mowa i interakcje społeczne, gdy ich dziecko skończyło 18 miesięcy.
Zespół odkrył, że opóźnienia w rozwoju neurorozwojowym były powiązane z brakiem spożycia ryb przez dzieci do 12 miesiąca życia. Opóźniony rozwój neuronów był również powiązany ze zwiększoną aktywnością dwóch drobnoustrojów występujących w ślinie, Candidatus gracilibacteria i Chlorobi.
Naukowcy twierdzą, że różnorodność drobnoustrojów może mieć znaczenie dla metabolizmu i wchłaniania niezbędnych składników odżywczych, takich jak długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe występujące w rybach.
Źródło bgnes