„A niektórzy nawet po wielu dietach będą musieli od początku osiągnąć coś odwrotnego – zwiększyć spożycie energii i być może przybrać na wadze. Nazywamy to jednym krokiem w tył i dwoma krokami do przodu” – mówi MUDr. Doktor Boris Bajer z Centrum Żywienia i Treningu. O tym, że jego twórczość to nie tylko teoria, świadczy także historia jego życia. Przeszedłeś przez niezdrową utratę wagi i bulimię. A teraz pomaga ludziom schudnąć.
Dlaczego zazwyczaj nie udaje nam się schudnąć? I to nawet wtedy, gdy bardzo się staramy?
Ponieważ zmierzamy do tego od złej strony. Zamiast tego, jak wyglądamy, odzwierciedlając nasz styl życia i podejście do naszego ciała, głównym celem jest pogoń za tym, jak wyglądamy – wynika to z psychologii, prowadzącej do niecierpliwości i pragnienia natychmiastowych rezultatów. Dlatego ludzie lubią szybkie dziesięcio-, trzydziestodniowe wyzwania, diety, gdy następuje początkowa utrata wagi, ale jednocześnie traci się dużo wody i masy mięśniowej. Kiedy to powtórzy, organizm już się temu opiera i nie będzie już tak skuteczny, jak za pierwszym razem. Wręcz przeciwnie, waga wraca szybciej (tzw. efekt jo-jo), a to często skutkuje zaburzeniem metabolizmu, spalaniem. Statystyki mówią jasno. Spośród osób, które odchudzają się i udaje im się utrzymać tę wagę przez wiele lat, udaje się to tylko 10%.
Jakie parametry ciała, krwi i inne należy monitorować przed rozpoczęciem redukcji masy ciała?
Zdecydowanie wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem. W ramach ubezpieczenia lekarz pierwszego kontaktu może raz na dwa lata przeprowadzić badania profilaktyczne, które obejmują także podstawowe badania krwi (wskaźniki) stanu zdrowia. To jednak tak naprawdę podstawa, dla mnie domyślnie niekompletna i radzę ludziom dokończyć te testy głębiej. Należy jednak monitorować stan wątroby, serca, nerek, zawartość tłuszczów we krwi oraz niezbędne witaminy i minerały. Dobrze jest też zbadać poziom hormonów regulujących pracę tarczycy oraz poszczególnych hormonów tarczycy – bardzo często okazuje się, że tarczyca jest podatna na zbyt małe spożycie energii w trakcie diet. A później może to dla nas obliczyć. Polecam też poddać się np. badaniu USG jamy brzusznej, czy głębszemu badaniu serca. Lekarz może jednak zmierzyć ciśnienie danej osoby, co może ujawnić tzw cichy zabójca – nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi).
Duża część diet polega na ograniczeniu niektórych podstawowych makroskładników, najczęściej węglowodanów. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
Że pierwszą zasadą odchudzania (to bardziej idealna nazwa, ponieważ tak naprawdę nie trzeba tracić wagi, jeśli budujemy mięśnie, jednocześnie redukując tłuszcz) jest deficyt energetyczny. Oznacza to, że dochody są niższe niż wydatki na energię. Osiąga się to głównie poprzez zmniejszenie spożycia określonego składnika odżywczego. Zwykle tłuszcze lub węglowodany. Celem drugorzędnym jest posiadanie w jadłospisie jak najmniejszej ilości przetworzonej żywności, która nie wpłynie zbytnio na poziom cukru we krwi czy insulinę. Reszta polega na przygotowaniu wystarczającej ilości białka i błonnika. Badania mówią na ten moment jasno – nie ma znaczenia, jaki będzie skład tłuszczów i węglowodanów w diecie danej osoby, ważne, że danej osobie się to podoba i może wytrzymać jej jedzenie przez długi czas. Tylko w ten sposób można skutecznie ustawić menu.
Będąc na diecie często kusimy różnymi suplementami diety. Które z nich Twoim zdaniem są całkowicie bezużyteczne, a które wręcz przeciwnie, są korzystne?
Żaden z palników nie działa. Jeśli ktoś działał, nie wolno było go sprzedawać na wolnym rynku, ponieważ ryzyko przewyższało korzyści (domyślnie była to aktywacja współczulnego układu nerwowego – osi adrenaliny). Niektóre dostępne bez recepty substancje, które działają pośrednio, mają niewielki lub żaden efekt (szczególnie te, które zmniejszają apetyt – tzw. efekt anorektyczny – nie mylić z rozpoznaniem jadłowstrętu psychicznego, który jest ciężką chorobą psychiczną). Kreatyna najlepiej wpływa na wyniki sportowe. Wszystko inne zależy od indywidualnych ustawień.
Co polecasz osobom, które decydują się na odchudzanie? O czym nie powinni zapominać i dlaczego warto zwrócić się do specjalisty?
Oprócz powyższego muszą oczywiście liczyć się z tym, że nie zajmie to tygodni, a często nawet miesięcy. A niektórzy, nawet po wielokrotnych dietach, będą musieli od początku osiągnąć coś odwrotnego – zwiększyć spożycie energii i być może przybrać trochę na wadze. Nazywamy to jednym krokiem w tył i dwoma krokami do przodu. Dietetyk jest w tym procesie głównie po to, by pomóc danej osobie, a nie zaszkodzić jej głupią dietą. I oczywiście, aby poprowadzić osobę po drodze. Za podstawę uważam jednak coś innego niż odżywianie, a mianowicie aktywność fizyczną. Wspólną cechą wspomnianych dziesięciu procent, które w badaniach pokazują, że potrafią utrzymać wagę w dłuższej perspektywie, jest to, że rozpoczęły i kontynuują ćwiczenia. Zwiększenie wydatków jest zawsze lepsze od początku niż zmniejszenie spożycia energii.
Powiedz nam coś o sobie. Jak trafiłaś do poradnictwa żywieniowego?
Całą moją historię opisałem w mojej pierwszej książce Nutrition Medicine. Jako dziecko miałam problemy z wagą, przeszłam też zaburzenia odżywiania, złą relację z jedzeniem, bulimię. Fakt, że chciałam najpierw pomóc sobie, a Internet był wówczas w powijakach, skłonił mnie do medycyny, aby poznać biologię i fizjologię ludzkiego organizmu. Później tak mnie to pochłonęło, że po szkole poszłam studiować fizjologię i patofizjologię w ramach studiów doktoranckich na Słowackiej Akademii Nauk i stworzyliśmy badania na ludziach, w których wykorzystaliśmy terapię dietą i aktywność fizyczną w celu poprawy układu sercowo-naczyniowego i metabolizmu pacjentów.