Zdrowie i piękno
Dlaczego odżywianie jest tak ważne dla syntezy większej ilości kolagenu?
Kolagen jest jednym z najważniejszych białek w organizmie. Uczestniczy w prawie wszystkich tkankach, w tym w skórze, włosach, paznokciach, ścięgnach i więzadłach stawów, chrząstkach, kościach. Wraz z wiekiem synteza kolagenu maleje. W rezultacie pojawiają się zmarszczki na skórzezmarszczki, ból stawu, sztywność, utrata elastyczności, którą miałeś wcześniej.
Ale wiek nie jest jedynym czynnikiem ograniczającym syntezę kolagenu w organizmie. Okazuje się, że odżywianie jest tak samo ważne, jak niektóre złe nawyki. Środowisko i warunki atmosferyczne również odgrywają rolę w wysuszaniu skóry, utracie elastyczności i przedwczesnym starzeniu się.
Kolagen to jest to białko utrzymuje zdrową skórę i tkanki, ale z czasem jego produkcja maleje. Według WebMD, cytowanego przez healthdigest.com, starzenie się ma największy wpływ na spadek syntezy kolagenu. Ekspozycja na słońce bez ochrony przeciwsłonecznej, palenie tytoniu, spożycie cukru mogą przyspieszyć wyczerpywanie się kolagenu i zmniejszyć zdolność organizmu do jego syntezy.
Helathline.com ostrzega, że nasycone, tłuszcze uwodornione i trans uszkadzają skórę, blokując syntezę kolagenu i spowalniając jego wchłanianie. Przetworzone mięso i żywność bogata w sód odwadniają skórę i dodatkowo pogarszają jej stan.
Dlaczego dieta jest ważna dla syntezy kolagenu? W jaki sposób zdrowa dieta może przeciwdziałać ubytkowi kolagenu wraz z wiekiem?
Według dr Elizabeth Bradley, dermatologa z Centrum Medycyny Funkcjonalnej kliniki w Cleveland, cytowanej przez healthdigest.com, drugim winowajcą utraty kolagenu po starzeniu się jest niewłaściwa dieta.
Wyjaśnia, że organizm nie jest w stanie produkować kolagen, jeśli nie ma niezbędnych komponentów i jeśli otoczenie nie jest sprzyjające. Starzejące się jodły nie nadążają za utratą kolagenu, a jeśli do tego dochodzi niezdrowa dieta i złe nawyki, sytuacja staje się jeszcze gorsza.
Aby zachować kolagen i pomóc organizmowi lepiej go wchłaniać w miarę starzenia się, konieczne są pewne zmiany w diecie i nawykach zdrowotnych.
Jeden z najbardziej przydatne składniki żywnościwspierający syntezę kolagenu, jest bulion kostny. Gotuj zupy i gulasze na domowym bulionie kostnym. Nie należy używać gotowych kostek bulionowych. Gotowany domowy bulion kostny zawiera bardzo duże ilości kolagenu, który jest przydatny dla skóry, stawów, kości, ścięgien. Ponadto jest bardzo dobrze wchłaniany przez organizm.
Inne przydatne produkty, które warto regularnie dodawać do swojego menu, to: ryby, orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste, owoce morza. Unikaj rafinowanej mąki, dodatku cukru, makaronów, gotowej do spożycia żywności pakowanej zawierającej syrop glukozowo-fruktozowy. Wszystkie zmniejszają syntezę kolagenu, pogarszają stan skóry oraz zdrowie kości i stawów.