Jak tanio schudnąć? Ekspert daje 10 wskazówek. Wypróbuj je i przekształć się

Co naprawdę działa na odchudzanie i co sprawia, że ​​tracisz najwięcej na wadze? Po Świętach Bożego Narodzenia, które tradycyjnie w naszym kraju są świętem dobrego jedzenia, to pytanie jest dla wielu aktualne. W dodatku portfel ucierpiał i niewiele w nim zostało, więc idealny plan odchudzania to ten tani. Stworzenie takiego jest zaskakująco łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Ekspert rozwiewa mit, że zdrowa żywność jest droga i podaje dziesięć prostych wskazówek, z których każdy może skorzystać, aby zdrowo schudnąć.

Czy uważasz, że zdrowe odżywianie i odchudzanie jest drogie? Oblicz, ile kosztowało Cię przytycie, będziesz zaskoczony

W niedawnym poście w mediach społecznościowych jeden z lekarzy wyraził rozpacz, że jego otyły pacjent z cukrzycą nie przestrzega diety. Pacjent zapytany, dlaczego nie próbuje w ten sposób leczyć swojej choroby, odpowiada, że ​​żona nie będzie gotować dodatkowo dla niego, dla niego i dla dzieci. Powiedzieli, że nie zapłacą za to.

Wymówki nie leczą otyłości

Konsultantka żywieniowa Monika Bartolomějová, założycielka , czasami słyszy takie argumenty również od swoich klientów. Ma dla nich gotową jasną odpowiedź: „Nie szukajcie wymówek, szukajcie sposobów, bo otyłość jest czynnikiem ryzyka dla naszego zdrowia. A jeśli ktoś ma cukrzycę i zachowuje się tak, jakby jej nie miał, może skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak uszkodzenie naczyń krwionośnych, nerek lub oczu”.

Jak szybko schudnąć, żeby było zdrowo?

Źródło: YouTube

Zdaniem Moniki Bartolomějovej w takich przypadkach dostosowanie diety jest nieuniknione, a to przecież dotyczy ogólnie skutecznego odchudzania. A jeśli chodzi o wymagania finansowe, zdecydowanie nie jest regułą, że zmiana diety musi Cię zrujnować. Trzeba tylko robić zakupy ostrożnie i najlepiej sezonowo.

Przybranie na wadze jest droższe niż utrata wagi

Jak więc wytrwać w postanowieniu, że schudnę w tym roku, gdy po Świętach mój portfel jest już prawie pusty? „Być może dobrym pomysłem byłoby najpierw sprawdzić, ile kosztuje danej osoby przybranie na wadze dodatkowych kilogramów. Ile pieniędzy musiał wydać na jedzenie, które było ekstra w jego jadłospisie i po prostu się przejadł” – ekspert radzi, czego zapewne nie wszyscy lubią słuchać, bo poruszają sumienie.

Co po świątecznym obżarstwie? Błędem jest popadanie ze skrajności w skrajność, mówi ekspert

A więc celowo: ile kosztowało dla Twojego podniebienia jedzenie, słodkie czy słone? I na koniec, ile kosztował alkohol – taki jak piwo, wino, ale także słodkie napoje, które przyczyniły się do rozwoju Twojej większej wagi? „Jeśli to zapiszesz, od razu zobaczysz, ile zaoszczędzisz, jeśli wyeliminujesz te produkty ze swojego menu” – uśmiecha się Monika Bartolomějová.

Jedzenie prawie niczego to nonsens

Często ludziom przychodzi do głowy, że najtaniej jest nie jeść wcale, a może tylko jednego posiłku w tygodniu. „Jednostronne diety, takie jak ryż, mleko czy jajka, są na dłuższą metę niezrównoważone i brakuje im wszystkich ważnych składników odżywczych. Krótko mówiąc, takie odchudzanie to czysty nonsens” – mówi dietetyk.

Kto przybiera na wadze w Święta Bożego Narodzenia, kilogramy zostaną mu przyklejone. Niewiele osób schudnie, stosując samą dietę

Ludzie dzielą się także babciną radą, aby pić dużą szklankę wody przed każdym posiłkiem. Mówią, że zapełni żołądek, więc zaoszczędzisz na jedzeniu. „Nie zalecam regularnego picia dużych ilości wody przed posiłkami, aby wypełnić żołądek. Jedna szklanka jest w porządku, ale większa ilość może zakłócić proces trawienia w żołądku lub sprawić, że poczujesz się ciężko. Również tutaj, jak prawie we wszystkim, należy zachować umiar” – Monika Bartolomějová prostuje ten mit.

Utrata wagi nie trwa tydzień

Zawsze prawdą jest, że krótkotrwałe zmiany, których człowiek nie jest w stanie utrzymać przez całe życie, nie przydadzą się. Zdaniem eksperta mogą one przynieść to, czego oczekujemy na pewien okres czasu – szybką redukcję, ale jeśli z czasem z nich zrezygnujemy, to po pewnym czasie wrócimy do punktu wyjścia. Tylko stopniowe, długoterminowe i trwałe pozytywne zmiany przyniosą zdrowie i doprowadzą Cię do celu, niezależnie od tego, czy będzie to poprawa zdrowia, czy utrata wagi.

10 wskazówek na tanie i zdrowe odchudzanie

Konsultantka żywieniowa Monika Bartolomějová, założycielka Instytutu Żywienia.Źródło: dzięki uprzejmości Moniki BartolomejováJeśli nie chcesz zbytnio obciążać swojego portfela, a jednocześnie schudnąć na stałe, a nie tylko na chwilę, wypróbuj te typy Moniki Bartolomejovej:

1. Popraw swój sposób picia
Unikaj lub znacząco ograniczaj napoje słodzone, zarówno zawierające cukier, jak i słodziki.

2. Unikaj lub znacznie ogranicz spożycie alkoholu
Napoje alkoholowe mogą być bardzo intensywnym źródłem energii, która jeśli nie zostanie wykorzystana na energię, będzie magazynowana w zapasach tłuszczu. Sztuka polega na tym, że pijąc tę ​​energię, nie czujesz się syta, więc nadal jesteś głodny, ale intensywnie zwiększasz spożycie energii.

3. Kupuj sezonowe owoce i warzywa
Wybieraj jabłka, mandarynki, gruszki, marchewki. Używaj mrożonych warzyw i mrożonych mieszanek warzywnych do przygotowywania zup lub jako duszonego dodatku. Nie zapomnij o kiszonej kapuście, burakach, szpinaku, selerze i innych warzywach.

4. Wybieraj niesłodzone wersje produktów mlecznych
W wielu przypadkach wersje niesłodzone są tańsze od smakowych i dostarczają organizmowi ważniejszych składników odżywczych, a przy tym mniej energii.

Margit Slimáková: Nie chudnij, jedz zdrowo. Kaczka tak, zamiast tego kluski z kapustą

5. Zaplanuj, co ugotujesz
Kupuj wtedy tylko według listy. I co ważne: zmiana diety nie musi oznaczać, że zaczniesz kupować jaja przepiórcze, awokado, komosę ryżową czy świeżego łososia.

6. Unikaj gotówki
Domowe jedzenie jest tańsze niż różne fast foody i restauracje. Możesz także gotować przez kilka dni. I jaka jest kolejna zaleta – wiesz, co jesz.

7. Skoncentruj się na zapewnieniu wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie
Zawsze podawaj warzywa do każdego posiłku w ciągu dnia. Przygotuj swoją dzienną porcję np. w pudełku i zabieraj z każdym posiłkiem. Dodaj także rośliny strączkowe, są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie.

8. Nie podjadaj i przestrzegaj przerw między posiłkami
Jeśli ciągle jesz, zjadasz niekontrolowaną ilość energii i stale obciążasz swój układ trawienny. Ludzie czasami czują się pełni w ten sposób zupełnie nieświadomie. Jeśli drugiego dnia nagrasz wszystko, co włożysz do ust, możesz być zaskoczony.

Czechy dotknięta jest epidemią nadwagi. Sześćdziesiąt procent populacji zmaga się z dodatkowymi kilogramami

9. Nie przejadaj się
Nawet jeśli masz ochotę dodać do zwykłej porcji odrobinę więcej lub zjeść deser do kawy, dawaj sobie taką dawkę jedzenia tylko wtedy, gdy wiesz, że później uwolnisz energię poprzez ruch.

10. Ruszaj się
Normalny ruch, taki jak chodzenie, nic nie kosztuje. Naukowcy wielokrotnie udowadniają, że wzmożona aktywność fizyczna pomaga kontrolować apetyt. Jeśli ludzie zużywają wystarczającą ilość energii poprzez ruch i regularnie jedzą regularne porcje, są w lepszej sytuacji zdrowotnej niż ci, którzy spożywają mniejsze porcje, ale unikają ćwiczeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *