Jak obniżyć cholesterol? Przestrzegaj kilku zasad, a wszystko będzie dobrze

Cholesterol pełni ważną funkcję w organizmie człowieka. Jeśli jednak jest go za dużo, może powodować problemy. Działa głównie jako czynnik ryzyka chorób serca. Skoncentrowanie się na obniżeniu poziomu cholesterolu może pomóc poprawić ogólny stan zdrowia. Niestety, nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Aby obniżyć poziom cholesterolu, konieczna będzie całkowita zmiana diety. Wiedza o tym, które produkty spożywcze są zdrowe, a które nie, niestety również nie jest taka łatwa.

Diety obniżające cholesterol

Istnieją nawet diety opracowane w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Jedną z nich jest dieta TLC, która skupia się na mniejszej zawartości pokarmów zawierających cholesterol. Wręcz przeciwnie, zawiera większą liczbę produktów zawierających błonnik. Jest to dobre dla zdrowia serca, ponieważ pomaga spowolnić trawienie, więc nie ma ryzyka nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Korzystnie wpływa także na układ trawienny. Dieta TLC ma jednak także swoje wady. Obejmuje zbyt niską kaloryczność spożycia, wyklucza nawet korzystne źródła cholesterolu, a ponad połowę spożycia kalorii stanowią węglowodany.

Oliwa z oliwek

Zdjęcie: Pixabay

Obniż poziom cholesterolu poprzez dietę

Jeśli chcesz obniżyć poziom cholesterolu, nie musisz uczyć się zasad konkretnej diety. Wystarczy zrozumieć, które pokarmy zwiększają poziom cholesterolu, a które są korzystne. Możesz więc popracować nad swoim zdrowszym stylem życia. W jadłospisie zdecydowanie powinny znaleźć się produkty zawierające pełnoziarniste produkty zbożowe. Oznacza to chleb pełnoziarnisty, makaron itp. Unikaj rafinowanej białej mąki. Zamiast wołowiny i wieprzowiny delektuj się drobiem lub owocami morza.

Cholesterol i produkty mleczne

Stosunkowo dużą ilość cholesterolu zawierają pełnotłuste produkty mleczne. Zamiast tego sięgnij po opcje półtłuste lub niskotłuszczowe. Uważaj jednak na ilość zawartych w nich węglowodanów. Zmniejszenie ilości tłuszczu w produkcie wpływa również na jego smak. I dlatego niektórzy producenci dodają więcej węglowodanów, aby produkt smakował lepiej. Unikaj także alkoholu, gdyż zawiera on także dużą ilość węglowodanów. Idealnym napojem jest czysta woda.

Nie musisz całkowicie eliminować tłuszczów

Nie musisz całkowicie rezygnować z tłuszczów. Wystarczy zastąpić masło lub smalec zdrowszymi tłuszczami, takimi jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Ogólnie rzecz biorąc, lepiej sięgać po roślinne źródła tłuszczu niż zwierzęce.

Źródła informacji:

https://health.clevelandclinic.org/tlc-diet/

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *