Banany są popularne jako przekąska, ponieważ są sycące i szybko dostarczają organizmowi energii. Ale uwaga: swoją energię zawdzięczają głównie węglowodanom; tylko 8% kalorii pochodzi z tłuszczu i białka. Jeśli więc jesz dużo bananów i niewiele innych owoców i warzyw, Twojemu organizmowi brakuje ważnych białek, tłuszczów, wapnia, witaminy D i żelaza.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. W tym przypadku warto zastosować zdrową mieszankę, dzięki której nie trzeba jeść samych bananów. W przypadku większości dorosłych wystarczy jeden do trzech bananów dziennie, w zależności od wielkości owocu, zauważa The Health Site.
Szkoda bananów
Chociaż banany szybko Cię sycą, efekt ten nie utrzymuje się długo. Zawarty w nich cukier przedostaje się do krwiobiegu, zostaje zamieniony w energię, jednak jego poziom szybko spada i ponownie pojawia się uczucie głodu, a czasem także zmęczenia.
Według dietetyka Amber Pankonin, ponieważ banan ma bardzo niską zawartość tłuszczu i białka, większość kalorii pochodzi z węglowodanów. Jeśli Twoje śniadanie lub przekąska składa się wyłącznie z banana, po jedzeniu możesz nie czuć się pełny. Dlatego, aby osiągnąć długotrwałe uczucie sytości, ekspert radzi łączyć ten owoc z pokarmami białkowymi – na przykład serem czy masłem orzechowym.
Średniej wielkości banan zawiera 27 g węglowodanów, dlatego też owoc nie jest polecany osobom na diecie niskowęglowodanowej.
Dzięki zawartemu w nim błonnikowi owoc ten reguluje pracę jelit. Jednak według Amber Pankonin ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika i naturalnych alkoholi cukrowych owoc ten może u niektórych osób powodować gazy i wzdęcia.
„Jeśli jesz banany codziennie i więcej niż jeden, możesz spowodować „przedawkowanie” potasu. Osoby z wysokim poziomem potasu lub cierpiące na choroby nerek powinny zachować szczególną ostrożność podczas spożywania tego owocu. Czasami oba problemy zdrowotne mogą współistnieć. Dlatego, aby poprawić samopoczucie i zapobiec postępowi choroby, takie osoby powinny ograniczyć żywność bogatą w potas (banany, pomarańcze, arbuzy)” – radzi lekarz.
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!