Czarnuszka i uzyskany z niej olej należą do najzdrowszych produktów na świecie. Już starożytni Egipcjanie bardzo cenili te maleńkie nasionka, gdyż wierzyli, że mogą wyleczyć niemal wszystkie choroby. Z ich właściwości czerpie współczesna fitoterapia, a roślina zyskuje wielu zwolenników na całym świecie. Nie trzeba dodawać, że czarnuszka doskonale łączy się z potrawami, dlatego bez wątpienia powinien stanowić podstawę kuchni.
Czarny kminek: skarb ukryty w ziarnach
„Złoto faraonów” czy „czarne złoto” – już te przydomki muszą wskazywać, że kminek to niezwykła roślina. Wspomniano już, że Egipcjanie stosowali ją jako lek na wszelkiego rodzaju choroby, jednak jej działanie nie ograniczało się do wspierania organizmu w walce o zdrowie. Czarny kminek i uzyskany z niego olej to także doskonały sposób na poprawę wyglądu: różnica będzie widoczna w kondycji Twojej skóry i włosów. Obu produktów nie może zabraknąć w kuchni, bo naprawdę poprawiają smak potraw. Nasiona są bardzo aromatyczne i mają wyraźny smak: lekko ostry, u niektórych nawet orzechowy.
Skład rośliny może zaskoczyć
Czasami trudno uwierzyć, że czarny kminek może mieć tak wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim zacznijmy od tego, że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, ale także fosfolipidów, fitosteroli i flawonoidów. Do tego ważnego pakietu należy dodać saponiny, białka, błonnik i aminokwasy. Całość uzupełniają witaminy: A i E (zwane „witaminą młodości”) oraz pierwiastki rzadkie. Na liście znajdują się cynk, wapń, żelazo, magnez, selen, potas i sód. Warto wspomnieć o jeszcze jednym niestandardowym komponencie: jest to tymochinon, naturalna substancja zaliczana do silnych przeciwutleniaczy.
Czarny kminek? Oto korzyści płynące z jego spożycia
Skoro już wiemy, co zawierają nasiona czarnuszki, czas dowiedzieć się, jakie są zalety ich spożywania. Zacznijmy od tego, że ich spożywanie korzystnie wpływa na serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Jego włączenie do diety pomaga regulować poziom ciśnienia krwi, a także pomaga obniżyć poziom tzw złego cholesterolu, który może zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Z kolei po kminek warto sięgnąć w przypadku infekcji, gdyż zawarte w nim substancje aktywne mają zdolność redukcji bakterii i wirusów. mogą także pomóc pozbyć się chorób grzybiczych i wzmocnić odporność.
Dodatkowo czarnuszka pomaga zachować zdrowy i młody wygląd – to zasługa błonnika, który pomaga zachować szczupłą sylwetkę i wspomaga nawet trudną walkę o redukcję zbędnych kilogramów. Obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, ponieważ pomagają skórze się regenerować, utrzymać jej jędrność, a także pomagają redukować drobne linie i zmarszczki.
Kwasy tłuszczowe są również kluczowe w czarnym kminku. Dlaczego? Dobrze wpływają na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy: wspomagają pamięć, koncentrację i pomagają zrównoważyć skutki chronicznego stresu.
Olej z nasion czarnuszki to czyste złoto
Olej z czarnuszki ma takie same właściwości jak nasiona. Jeżeli jednak uda nam się taki kupić, warto wiedzieć, jak mądrze z niego korzystać. Przede wszystkim nie należy go podgrzewać, dlatego będzie dobrze komponował się z sałatkami i innymi przystawkami podawanymi na zimno. Wykazano jednak, że można go stosować także jako produkt kosmetyczny do natłuszczania skóry. Pomoże zredukować stany zapalne, trądzik i inne niedoskonałości skóry, w tym nadmierną produkcję sebum, które jest odpowiedzialne za powstawanie zaskórników.
Jak spożywać kminek?
Spożywanie kminku nie jest trudne, gdyż z nasion można przygotować napar, który może zastąpić zwykłą herbatę, ale także nalewki: można je pić w celu zapobiegania wielu chorobom. Dodatkowo można przygotować miód kminkowy lub zmieszać jego nasiona ze zwykłym miodem i dodać do napojów lub zastosować jako maseczkę kosmetyczną. Czarnuszki można dodawać do suszonych wypieków i innych potraw, które wymagają podkreślenia smaku.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Trzy sposoby na pozbycie się wzdętego brzucha. Jak sobie pomóc, gdy przesadzimy ze świątecznymi potrawami?
Dla serca, jelit i wątroby. Niezbędne w kuchni