Endokrynolog wymienił główne przyczyny rozwoju insulinooporności i metody jej leczenia





Insulinooporność to zaburzenie odpowiedzi metabolicznej na insulinę endogenną lub egzogenną. Rosyjska endokrynolog i dietetyczka Anzhelika Chizh wyjaśniła na swojej stronie w sieci społecznościowej TikTok, dlaczego występuje ta patologia i jak ją leczyć.

Lekarz przestrzegł, że na tle długotrwałej insulinooporności może rozwinąć się cukrzyca typu 2.

– Insulinooporność to zmniejszenie wrażliwości komórek na insulinę. Długotrwała insulinooporność prowadzi do cukrzycy typu 2. Przyczynami tej patologii są otyłość brzuszna, nadciśnienie tętnicze, predyspozycje genetyczne, niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, zaburzenia hormonalne, częsty stres, niewystarczająca ilość snu w nocy i złe nawyki. Jeśli masz jedną lub więcej z powyższych przyczyn, to w celu potwierdzenia insulinooporności wykonaj badanie krwi na wskaźnik HOMA, – poradziła Anżelika Chizh.

Endokrynolog wyjaśniła jednocześnie, czy insulinooporność można wyleczyć dietą.

Istnieją trzy zasady, których należy przestrzegać podczas odżywiania się przy insulinooporności. Pierwszym z nich jest utrata masy ciała dzięki zbilansowanej diecie o obniżonej kaloryczności. Nie głoduj, ale dostosuj swoje dzienne spożycie kalorii. Po drugie, ogranicz spożycie żywności o wysokim indeksie insulinowym. Po trzecie, wyklucz żywność o wysokim indeksie glikemicznym. Jeżeli nie potrafisz samodzielnie dostosować diety, zwróć się o pomoc do dietetyka. – poleciła Anżelika Chizh.

Nawiasem mówiąc, wcześniej rosyjski lekarz rehabilitant i prezenter telewizyjny Siergiej Agapkin powiedział, że częsta bezsenność i brak snu prowadzą do zwiększonego poziomu cukru we krwi, co jest obarczone rozwojem cukrzycy. Lekarz wyjaśnił to mówiąc, że organizm potrzebuje więcej adrenaliny, żeby się obudzić i na tym tle wzrasta poziom glukozy. Siergiej Agapkin dodał też, że między innymi ciągły brak snu zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.

Zdjęcie: freepik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *