Endokrynolog ujawnił, kiedy i w jaki sposób wieprzowina jest szkodliwa dla organizmu

„Surowe lub niedogotowane mięso może zawierać patogeny. Jednym z najczęstszych skutków ubocznych jego spożycia jest toksoplazmoza. Chorobę wywołują pierwotniaki jednokomórkowe pasożyty, które wnikając do organizmu mogą wpływać na układ nerwowy i limfatyczny. Ponadto okresowo zgłaszane są przypadki zarażenia tasiemcem wieprzowym i glistą (włośnicą) – wyjaśnia lekarz.

Doktor Syurakshina zauważyła, że ​​wieprzowina zawiera tłuszcze nasycone, które powinny być spożywane ostrożnie przez osoby z zaburzeniami metabolizmu trójglicerydów, aby uniknąć dalszego rozwoju miażdżycy. Półprodukty trudno nazwać zdrowymi: kotlety, klopsiki, kiełbasy półwędzone i szynka. Zawierają barwniki, zagęstniki, wzmacniacze smaku i konserwanty, które są niezbędne do nadania produktom komercyjnego wyglądu. Przy regularnym spożywaniu takich produktów cierpi układ trawienny.

„Osoby z nadwagą i otyłością powinny zachować ostrożność w jedzeniu wieprzowiny. W takim przypadku lepiej najpierw odciąć tłuszcz z kawałków i jeść to mięso sporadycznie” – radzi dietetyk.

Ten rodzaj mięsa ma wystarczająco dużo przydatnych właściwości, które lekarz szczegółowo opisuje.

Korzyści z wieprzowiny

Już jedna porcja wątroby wieprzowej może zapewnić człowiekowi miesięczny zapas witamin B12, które poprawiają pracę mózgu, zwiększają koncentrację oraz percepcję wzrokowo-przestrzenną.

Regularne włączenie do diety wieprzowiny (1-2 razy w tygodniu) to łatwy sposób na wsparcie pracy tarczycy ze względu na zawartość selenu.

Połączenie regularnych ćwiczeń z odpowiednim spożyciem wieprzowiny utrzyma zdrowe i mocne mięśnie u osób ćwiczących oraz zapobiegnie rozwojowi sarkopenii (degeneracji struktury mięśni) u osób starszych. Najzdrowszym sposobem przyrządzania tego rodzaju mięsa jest gotowanie lub pieczenie go w piekarniku bez tłuszczu i bez łączenia go z ziemniakami.

„Wybierając mięso w sklepie należy zwrócić uwagę na jego kolor i zapach. Mięso powinno być różowe: im ciemniejsze, tym zwierzę starsze. Mięso nie powinno mieć wyraźnego zapachu, opalizujących odcieni ani mokrych plam pod spodem. Wysokiej jakości wieprzowina nie zawiera więcej tłuszczu niż samo mięso. Kolor tłuszczu nie powinien być żółtawy” – przypomina ekspert.

Więcej:

Ważne: Informacje podane w celach informacyjnych. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *