Dowiedz się, czy możesz jeść jajka codziennie





Wiadomo, że jajka są bardzo ważnym produktem dla naszego organizmu. Ale czy jedzenie ich codziennie jest szkodliwe? Na pytanie portalu sb.by odpowiedziała rosyjska blogerka kulinarna Toma Gotovitdoma.

W 100 gramach jaj znajduje się 15 gramów czystego białka, które dzięki swojej budowie jest szybko i dobrze wchłaniane przez nasz organizm, w przeciwieństwie do białek zwierzęcych i roślinnych. Jaja kurze są bogate w witaminy i minerały: B2, B5, B12, A, D, żelazo, fosfor i jod. Zawierają także węglowodany, tłuszcze, wodę i popiół. Jajka są źródłem choliny, która korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Lepiej przechowywać jajka nieumyte. Zaleca się mycie bezpośrednio przed gotowaniem. Nie należy jeść jajek bez obróbki cieplnej: istnieje wysokie ryzyko zakażenia salmonellą. Najkorzystniejsze substancje wchłaniają się, jeśli jajka są ugotowane na twardo (gotuj przez 8 minut po ugotowaniu). Aby uzyskać dużą ilość witamin, zaleca się gotowanie jajek sadzonych i jajek w koszulce.

Zdrowa osoba dorosła może jeść 2-3 jajka dziennie. Przejadanie się może powodować zgagę lub nudności. Ważne jest, aby wiedzieć, że u niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna na jajka. Eksperci zalecają jajka jako dietę i prawidłowe odżywianie.

Jajka można jeść na śniadanie, gdyż bardzo dobrze nasycają i tłumią głód, a na obiad – wielu ekspertów zaleca spożywanie dwóch białek wieczorem. Jeśli masz cukrzycę, choroby serca lub wysoki poziom cholesterolu, lepiej skonsultować się z lekarzem. A jeśli nie ma problemów zdrowotnych, codzienne jedzenie jajek jest całkowicie dopuszczalne.

Zdjęcie: freepik.com

Wcześniej my napisał o tym, co można zrobić, jeśli witamina D jest słabo wchłaniana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *