Jagody i owoce są zdrową żywnością, ponieważ zawierają wiele witamin i mikroelementów. Starają się włączyć je do diety nie tylko latem, ale także zimą, aby zachować zdrowie swojego organizmu. Ale niewiele osób wie, że eksperci uważają jagody za zdrowsze niż owoce. Dietetyk Tatyana Zabalueva odpowiedziała na pytanie, dlaczego jagody są lepsze na swojej stronie w sieci społecznościowej TikTok.
Według eksperta ds. żywienia jagody mają kilka zalet w porównaniu z owocami.
– Jagody są znacznie zdrowsze niż owoce. Faktem jest, że wchłaniają się znacznie łatwiej. Ponadto jagody zawierają więcej błonnika niż owoce. Nawiasem mówiąc, jagody mają mniej cukru niż owoce. Dodatkowo zapobiegają starzeniu się i pomagają w detoksykacji naszego organizmu, – – powiedziała Tatiana Zabalueva.
Oprócz tego dietetyk wymienił pięć pokarmów, które wręcz przeciwnie, przyspieszają proces starzenia się organizmu.
– W szczególności mówimy o białej mące, cukrze, alkoholu, margarynie i kiełbasach. Jeśli te produkty będą stale obecne w Twojej diecie, wystąpią problemy skórne. Poznasz takie schorzenia, jak suchość, cellulit i wczesne zmarszczki, – ostrzegła Tatiana Zabalueva.
Nawiasem mówiąc, wcześniej dietetyk Nadieżda Litwinowa w kanale telewizyjnym ONT zalecała walkę z niedoborami witamin na wiosnę za pomocą mrożonych warzyw i owoców. Zdaniem specjalisty, po szybkim zamrożeniu wszystkie witaminy zostają w takich produktach maksymalnie zachowane. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym materiale pod linkiem.
Zdjęcie: freepik