Dietetyk wymienił siedem ważnych zasad dotyczących zdrowia wątroby





Utrzymanie zdrowia wątroby jest dość łatwe, nawet w domu. Na swojej stronie w sieci społecznościowej TikTok dietetyk Tatyana Zabalueva wspólny kilka wskazówek, które pomogą zapewnić prawidłową pracę wątroby i oczyść go prawidłowo, naturalnie.

Dietetyk ostrzega, że ​​osoby z chorobami wątroby mogą borykać się z wieloma poważnymi problemami.

– Wątroba jest głównym narządem detoksykacyjnym naszego organizmu. Ma pomocników: nerki, jelita i układ limfatyczny. Odpowiadają także za detoksykację organizmu. Ale wątroba wykonuje 90% całej pracy. Nasz organizm nie potrzebuje dodatkowego detoksu, jeśli wątroba jest zdrowa. Jeśli jednak wątroba funkcjonuje nieprawidłowo, pełny wpływ spada na nerki, jelita i układ limfatyczny, a narządy te nie są gotowe, aby poradzić sobie z szokową dawką toksyn, które otrzymujemy ze środowiska i naszego organizmu. W związku z tym zaczynamy borykać się z wieloma problemami skórnymi (egzema, atopowe zapalenie skóry), a także chronicznym zmęczeniem, nieprzyjemnym zapachem potu, wypadaniem włosów, bólami głowy, problemami ze stolcem, cystami, mięśniakami, a nawet onkologią. Dlatego warto dbać o wątrobę w zdrowiu, wtedy będzie ona w stanie oczyścić organizm z toksyn– zauważyła Tatyana Zabalueva.

Oprócz tego specjalista ds. żywienia wyjaśnił, jak zachować zdrowie wątroby i odpowiednio ją naturalnie oczyścić.

– Wypij szklankę ciepłej wody rano na czczo i przestrzegaj reżimu picia przez cały dzień. Jedz więcej błonnika. Warzywa i warzywa pomagają oczyścić jelita z toksyn. Ponadto Twoja dieta powinna zawierać odpowiednią ilość zdrowych kwasów tłuszczowych. Spożywaj także białko, ale nie w nadmiarze. Do każdego posiłku na poprawę przepływu żółci dodawaj np. rukolę, prawie wszystkie rodzaje kapusty, kolendrę, cebulę, czosnek, rzodkiewki, imbir i żurawinę. Włącz do swojego menu produkty o właściwościach przeciwutleniających. Dużo ich. Obejmuje to szpinak, soczewicę, orzechy, imbir i wszystkie rodzaje kapusty. Wyeliminuj ze swojej diety produkty wywołujące stany zapalne w organizmie: słodycze, fast foody, żywność przetworzoną i alkohol. Ponadto jedz bez przekąsek, – radziła Tatyana Zabalueva.

Nawiasem mówiąc, wcześniej Svetlana Perez de Montes Raczejrique, certyfikowana genetyk kliniczny i dietetyk, szczegółowo wypowiadała się na temat produktów spożywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie wątroby. Na tej liście specjalista znalazł karczochy, ogórki kiszone i rzodkiewki, brokuły, pory, ciecierzycę, kiełki rzodkiewki lub brokułów, szparagi, rzepę, daikon, jabłka i ogórki. Szczegóły znajdują się w naszym materiale pod linkiem.

Zdjęcie:

Zauważyłeś błąd? Wybierz go i naciśnij Ctrl+Enter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *