Dietetyk wyjaśnił, w jaki sposób sok z cytryny pomaga schudnąć




Zimą szczególnie istotna jest smaczna i zdrowa żywność, która pomaga radzić sobie z niedoborami witamin i przeziębieniami. Pierwszą z nich jest cytryna, która zawiera dużą ilość witamin. Dietetyk Olga Pavlova (Rosja) wyjaśniła korzyści płynące z tego owocu dla organizmu.

Zdjęcie: freepik

Olga Pavlova zauważyła, że ​​cytryna jest bogata w różne witaminy i minerały: A, B1, B2, C, D, PP, żelazo, potas, kwas foliowy, kwas askorbinowy i pantotenowy, miedź, cynk, fluor, mangan. Specjalista wyjaśnił zalety tego owocu:

– Cytryna wzmacnia układ odpornościowy. Jest szczególnie przydatny zimą i jesienią, ponieważ pomaga szybciej zregenerować się po przeziębieniu. Polifenole zawarte w cytrynie działają jak prebiotyki, stymulując w ten sposób pożyteczne bakterie i przyspieszając rozkład tłuszczów. Owoc pomaga radzić sobie z chronicznym zmęczeniem i może dodać energii naszemu organizmowi, szczególnie w czasie choroby.

Ponadto Olga Pavlova zauważyła, że ​​cytryna pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także normalizować ciśnienie krwi i pracę serca. Dlatego jest bardzo przydatny dla osób, które mają problemy z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Sok z cytryny może zmniejszać szybkość przedostawania się glukozy do krwi z pożywienia, dlatego zaleca się go pacjentom z cukrzycą i insulinoopornością.

Specjalistka skomentowała także popularne porady dotyczące stosowania wody cytrynowej w celu odchudzania. Zaznaczyła, że ​​sok dzięki pozytywnemu wpływowi na metabolizm przyspiesza odchudzanie, utrzymuje niezbędny poziom nawodnienia i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co pozwala uniknąć niepotrzebnego podjadania i zmniejszyć dzienną podaż kalorii.

– Sok z cytryny po zmieszaniu z wodą działa alkalizująco, – wyjaśniła Olga Pawłowa. – Picie większej ilości płynów zmniejszy ryzyko zaparć, a cytryna stymuluje zdrowe trawienie i eliminację odpadów trawiennych. Kwas zawarty w soku skuteczniej rozkłada żywność, umożliwiając organizmowi wydobycie maksymalnej ilości składników odżywczych z każdej przekąski.

Dietetyk przestrzegł również, że cytryny nie zaleca się stosować w przypadku zaostrzenia zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia trzustki, wrzodów żołądka czy alergii. Owoce nie są wskazane dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci poniżej trzeciego roku życia oraz osób z alergią na owoce cytrusowe.

Zauważyłeś błąd? Wybierz go i naciśnij Ctrl+Enter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *