Dietetyk ostrzega przed niebezpieczeństwami związanymi z długimi przerwami między posiłkami





Długie przerwy między posiłkami są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ mogą powodować utrudnione lub systematycznie niewystarczające wypróżnienia. Dietetyk-dietetyk Inna Rozhok ostrzegała przed tym na swojej stronie w sieci społecznościowej TikTok.

Specjalista ds. żywienia zalecił jedzenie co najmniej trzy do czterech razy dziennie.

– Nie rób długich przerw pomiędzy posiłkami. Jedz co najmniej trzy do czterech razy dziennie. Dodatkowo wypij szklankę lub pół szklanki wody rano na pusty żołądek i pół godziny przed posiłkiem. Lepiej z sokiem z aloesu. Aloes poprawia pracę przewodu pokarmowego, – zwróciła uwagę Inna Rozhok.

Aby zapobiec zaparciom, dietetyk zalecił także picie codziennej ilości wody i wzbogacanie diety o produkty zawierające błonnik.

– Staraj się pić normalną ilość wody dziennie: około 30 mililitrów na kilogram masy ciała. Jedz więcej produktów bogatych w błonnik, takich jak świeże warzywa, zioła, otręby, płatki zbożowe lub specjalistyczne produkty zawierające błonnik. Ponadto codziennie jedz sfermentowaną i sfermentowaną żywność, taką jak kiszona kapusta – radziła Inna Rozhok.

Problemy trawienne są znane wielu osobom. Niektórym towarzyszą stale, innym od czasu do czasu. Trudności w przetwarzaniu pokarmu objawiają się nie tylko niestrawnymi stolcami, ale także zgagą, intensywnym powstawaniem gazów, odbijaniem, uczuciem ciężkości i bólem brzucha. Wcześniej dietetyk Nikołaj Panasjuk opowiadał, jak poprawić przewód żołądkowo-jelitowy za pomocą tylko jednego ćwiczenia – regularnego chodzenia. Szczegóły znajdują się w materiale pod linkiem.

Zdjęcie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *