Powiązane wiadomości
W Hiszpanii nadal jest to najczęstsza choroba wśród kobiet nowych przypadków rocznie. Jednak pomimo tych liczb ważne jest przesłanie dwóch jasnych komunikatów: po pierwsze, że rak piersi ma obecnie jeden, i dwa, że istnieje coraz więcej dowodów naukowych wskazujących, że noszenie i, ogólnie rzecz biorąc, zdrowy tryb życia chroni i zmniejsza ryzyko wystąpienia tego nowotworu.
Z pomocą badaczki Emilii Gómez Pardo, doktor biochemii i biologii molekularnej, dowiemy się, jak dieta śródziemnomorska bogata w produkty pochodzenia roślinnego i bez alkoholuchroni przed tym nowotworem, zmniejszając w ten sposób ryzyko zachorowania na niego.
Profilaktyka poprzez zdrowe nawyki
„Ogółem nawet 50% nowotworów można by uniknąć dzięki zdrowemu trybowi życia” – mówi EL ESPAÑOL. Aby to osiągnąć, prowadzić zdrowy tryb życia, należy uwzględnić 5 kluczowych czynników – opublikowanych przez Gómeza Pardo w przewodniku – które mieć zdrową wagę (unikanie nadwagi i otyłości), odżywiaj się zdrowo, prowadzić aktywny tryb życiaunikanie siedzącego trybu życia, Unikaj picia alkoholu I Aby uniknąć używania tytoniu.
Tak naprawdę – dodaje ekspert – jeśli zwrócimy się do instytucji referencyjnej, czyli Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF), możemy powiedzieć, że „jednemu na trzy nowotwory można zapobiec poprzez zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i kontrolę wagi.
Określenie związku diety i raka piersi, „Zdrowa dieta pozwala zapobiec aż 40% nowotworów piersi”– zapewnia ten ekspert. Aby to osiągnąć, nie możemy zapominać o alkoholu, tak społecznie akceptowanym w społeczeństwie. „Alkohol jest bezpośrednio powiązany z co najmniej 8 rodzajami raka. W przypadku nowotworów piersi, jego spożywanie wiąże się z większym ryzykiem zachorowania na nie, szczególnie zaznaczonym w przypadku raka piersi pomenopauzalnego. „Tylko jeden drink alkoholu dziennie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem” – podkreśla.
Niedawno Gómez Pardo opublikował narzędzie oparte na dowodach naukowych, które ma na celu podnoszenie świadomości społeczeństwa na temat znaczenia zdrowych nawyków oraz pomaganie ludziom w podejmowaniu decyzji, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Dlaczego tak dla diety śródziemnomorskiej
„To plan żywieniowy oparty głównie na pokarmach ze świata roślin: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy, przyprawy i nasiona oraz oliwa z oliwek. Tak naprawdę nacisk kładziony na oliwę z oliwek jest taki, że największym źródłem tłuszczu dla naszego zdrowia jest oliwa z oliwek, orzechy i tłuste ryby” – wyjaśnia lekarz. Trzeba zachować ostrożność, „bo czasami dieta śródziemnomorska jednoznacznie kojarzy nam się ze spożywaniem alkoholu, a tak nie jest”.
Jeśli chodzi o mięso i ryby, zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, zawsze jest lepiej spożywaj chude mięso i ograniczaj lub minimalizuj spożycie czerwonego mięsa i przetworzone, to znaczy powinny być spożywane tylko sporadycznie. A jeśli chodzi o ryby, spożywaj około 4 porcji tygodniowo, z co najmniej 1 lub 2 rybami tłustymi.
Z drugiej strony kluczowe jest ograniczenie lub minimalizacja spożycia słodkich napojów, produktów ultraprzetworzonych, tłuszczów nasyconych i trans. Oczywiście istotne jest – jak już wspomnieliśmy – unikanie alkoholu. „Zdefiniowalibyśmy ten sposób odżywiania jako dietę przeciwzapalną i przeciwutleniającą, bogatą w witaminy, minerały i składniki odżywcze, a także błonnik, „Nie możemy zapomnieć o błonniku”.– mówi lekarz, nawiązując do niedawnego badania opublikowanego w okresie izolacji z powodu Covid-19, które wykazało pozytywny związek pomiędzy dietą bogatą w błonnik a niższym ryzykiem raka piersi.
Dokładniej, wyniki pokazały, że „kobiety, które spożywają więcej błonnika, ogólnie rzecz biorąc, niż te, które spożywają mniej”. Jednakże, „Tylko 3% Hiszpanów przestrzega zaleceń żywieniowych błonnika (25 gramów dziennie)” – ubolewa lekarz. Stąd tak ważne jest spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona czy produkty pełnoziarniste.