„Można pić białą herbatę bez szkody dla uśmiechu, ponieważ praktycznie nie zawiera barwników” – mówi rosyjska ortodontka dr Olga Lebiediewa.
Według niej picie herbaty w ogóle może powodować ciemnienie szkliwa zębów, ponieważ zawiera barwniki, które z czasem wnikają w szkliwo i zmieniają jego kolor.
Wyjaśniła jednak, że herbata biała jest uważana za najmniej nieszkodliwą pod tym względem ze wszystkich rodzajów tego napoju.
„Zawiera mniej kofeiny niż herbata zielona czy czarna, przez co jest łagodniejsza i mniej pobudzająca” – podkreśla specjalistka.
Ponadto biała herbata jest bogata w przeciwutleniacze, wzmacnia układ odpornościowy i wspiera zdrową skórę.
Inne zalety białej herbaty
Biała herbata zawiera przeciwutleniacze, katechiny (EC, ECg, EGC i EGCg), witaminy (A, B, C, E, P) i aminokwasy. Dzięki takiemu składowi napój korzystnie wpływa na:
- jako środek przeciwbakteryjny;
- oczyścić organizm;
- jako środek zapobiegający nowotworom;
- przy cukrzycy (normalizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi);
- poprawić trawienie;
- jako profilaktyka chorób układu krążenia;
- w celu ochrony przed wirusami i przeziębieniami;
- jako pomoc w ostrych infekcjach wirusowych dróg oddechowych i ostrych infekcjach dróg oddechowych;
- jako profilaktyka próchnicy;
- jako naturalny środek przeciwgorączkowy;
- aby przyspieszyć metabolizm i schudnąć;
- jako łagodny środek uspokajający;
- poprawić wzrok;
- jako tonik;
- jako środek chroniący przed narażeniem radioaktywnym.
Ciekawe fakty na temat białej herbaty
Uważa się, że biała herbata zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zwykła herbata zielona, ponieważ substancje te są skoncentrowane w pąkach i młodych pędach. Należy jednak pamiętać, że młode liście i pąki, które nie zostały poddane prawie żadnej obróbce, słabo są w stanie uwolnić swoje cenne składniki do naparu – właśnie dlatego, że ich błony nie zostały uszkodzone w wyniku fermentacji. Oznacza to, że herbata biała pod względem przydatności jest z grubsza porównywalna z herbatą zieloną, którą można ekstrahować znacznie wydajniej.
Nie zaleca się spożywania herbaty białej bezpośrednio po jej przygotowaniu. Według chińskich mistrzów gotowy produkt powinien „odpocząć” na półce przynajmniej przez miesiąc, aby stał się jak najbardziej smaczny i zdrowy.
Herbata suszona w naturalnych warunkach (na słońcu) jest ceniona wyżej i ma bardziej wyrafinowany smak niż herbata, która ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne musiała być suszona w specjalnym piecu.
Jeśli kupujesz białą herbatę w Europie czy Ameryce, powinieneś wiedzieć, że często sprzedawana jest tam pod nazwą Silver Tip Pekoe (w stylu tradycyjnej klasyfikacji liści herbaty), a także pod prostymi nazwami China White i Fujian White .
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!