Czy sery pleśniowe stanowią zagrożenie dla zdrowia, czy są całkowicie bezpieczne? Rosyjski toksykolog, kandydat nauk medycznych Michaił Kutuszow odpowiedział na pytanie portalu sb.by:
– Sery pleśniowe takie jak Roquefort, Gorgonzola i sery pleśniowe powstają poprzez dodanie specjalnych pleśni do mleka lub twarogu. Pleśnie Penicillium roqueforti, Penicillium glaucum, Penicillium camemberti to główne gatunki wykorzystywane do nadawania serom pleśniowym charakterystycznego smaku, aromatu i konsystencji. Sery te dojrzewają w specjalnych warunkach sprzyjających rozwojowi pleśni.
Podczas procesu dojrzewania pleśń wytwarza enzymy rozkładające białka i tłuszcze zawarte w serze. Dzięki temu jest bardziej strawny. Producenci kontrolują warunki dojrzewania, aby zapewnić bezpieczeństwo produktu i zapobiec rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.
Sery pleśniowe mają przyjemny smak, ale nie należy ich jeść w dużych ilościach. Dziennie – nie więcej niż 250 g.
Z umiarem, sery pleśniowe są bezpieczne dla większości osób, które nie mają alergii na pleśń ani innych chorób związanych z pleśnią. Sery korzystnie wpływają na układ trawienny i naczyniowy.
Sery pleśniowe są przeciwwskazane dla osób uczulonych na produkty mleczne, kazeinę i grzyby.
Alergia na ser pleśniowy i jego składniki objawia się swędzeniem, zaczerwienieniem lub obrzękiem warg, języka lub gardła, a w poważniejszych przypadkach – wstrząsem alergicznym.
Serów pleśniowych powinny unikać także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Faktem jest, że zawierają bakterie listerii, które mogą mieć bardzo negatywny wpływ na rozwój dziecka w łonie matki. Nie można jeszcze wykluczyć potencjalnego ryzyka zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, która może powodować poważne powikłania w czasie ciąży. Ze względu na ryzyko zakażenia Listeria monocytogenes serów pleśniowych nie należy podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.
Osobom z osłabionym układem odpornościowym – na przykład z powodu choroby lub przyjmowania niektórych leków – odradza się spożywanie serów pleśniowych ze względu na ryzyko infekcji patogenami, które mogą w nich być obecne.
Zdjęcie: freepik.com
O tym, jak czytać etykiety produktów spożywczych, pisaliśmy już wcześniej.
Zauważyłeś błąd? Wybierz go i naciśnij Ctrl+Enter