Rozpuszczalny błonnik wspiera zdrowy mikrobiom jelitowy, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik pomaga w utrzymaniu regularnych wypróżnień. Pod tym względem komentujący owoc jest korzystny dla osób cierpiących na zaparcia.Witamina C w swoim składzie, która jest silnym przeciwutleniaczem, jest niezbędna dla zdrowego układu odpornościowego. Wit. Pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki. Stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki uszkadza zdrowe komórki i odgrywa rolę w różnych chorobach. Tylko jedno kiwi zawiera 64 miligramy (mg) witaminy C, co stanowi 71% zalecanego spożycia dla mężczyzn i 85% dla kobiet.
Badania pokazują, że jedzenie dwóch kiwi dziennie przez zaledwie cztery tygodnie może poprawić funkcjonowanie komórek odpornościowych u osób z niskim poziomem witaminy C.
Dieta bogata w owoce i warzywa może wspierać zdrowie serca poprzez kilka mechanizmów. W publikacji dodaje się, że według badania oceniającego spożycie kiwi i ciśnienie krwi uczestnicy, którzy jedli trzy takie owoce dziennie, mieli niższe ciśnienie krwi niż ci, którzy jedli inne owoce.
Oprócz regularnych ćwiczeń dodanie kiwi do zbilansowanej diety może pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Owoc ten może mieć również pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Może stanowić pożywny dodatek do zbilansowanej diety, szczególnie dla osób odchudzających się. Kiwi jest bardzo słodki, ale ma niską kaloryczność, co oznacza, że może zaspokoić głód bez nadmiernego zwiększania spożycia energii.
Co ciekawe, owoc ten może również korzystnie wpływać na zdrowie oczu. Jego imponujący profil żywieniowy może pomóc w utrzymaniu optymalnego widzenia i zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem związanych z wiekiem, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.
Ogólnie rzecz biorąc, jest to mocny owoc, bogaty w smak i składniki odżywcze. Mimo niewielkich rozmiarów dostarcza znacznych ilości zalecanej dziennej wartości wielu witamin i minerałów – dodała publikacja.
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!