Co jeść, gdy dopada nas przeziębienie? Rosół, cytrusy i inne wspaniałe potrawy

Są pokarmy, które warto spożywać podczas przeziębienia i grypy, ponieważ zawierają całą gamę składników odżywczych i witamin. Sprawdzą się zarówno wspomagająco w leczeniu, jak i w profilaktyce. Warto więc sięgać po te pokarmy nie tylko wtedy, gdy już jesteśmy chorzy, ale także wtedy, gdy choroba próbuje nas dopaść. Bardzo dobrze jest też włączyć je do swojego stałego menu, zamiast pizzy, hamburgerów czy może frytek.

Rosół z kurczaka numer jeden na przeziębienie

Rosół z kurczaka z kości kurczaka z dużą ilością warzyw to najlepsze, co można zjeść na przeziębienie. Po pierwsze, ciepłe jedzenie ma korzystny wpływ na naszą próchnicę (odblokujesz zatkany nos samym wdychaniem oparów), po drugie, zawiera całą gamę witamin i składników odżywczych. Dodatkowo podstawą jest woda, która jest tak ważna przy przeziębieniu i grypie.

Czosnek

Zdjęcie: Pixabay

Cytrusy są źródłem witaminy C

Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny i inne owoce cytrusowe to bardzo dobry pomysł na przeziębienie. Zawierają dużo witaminy C, która korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Warto spożywać także inne produkty bogate w tę witaminę, takie jak czerwona papryka, brokuły, brukselka, dynia, papaja, słodkie ziemniaki czy pomidory.

Czosnek, cebula i por na przeziębienie

Powszechnie uważamy czosnek za superfood, on też ma najsilniejsze działanie z powyższych. Zawiera allicynę, która ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Działa również jako przeciwutleniacz. Cebula i por również mają podobne działanie. Ich smak jest dla wielu łagodniejszy i przyjemniejszy. Czosnek, cebula i por zawierają także witaminę C i poprawiają funkcjonowanie bariery jelitowej. Pamiętaj: zdrowie zaczyna się w jelitach!

Nie można pominąć herbaty imbirowej

Kiedy napijesz się zimnej, imbirowej herbaty. Jest to jeden z najlepszych środków na dolegliwości towarzyszące przeziębieniu, takie jak ból gardła, kaszel, zatkany nos, ból stawów i inne. Jeśli nie chcesz bezpośrednio parzyć herbaty imbirowej, możesz przygotować syrop imbirowy lub po prostu dodać do zielonej herbaty kilka łyżek startego imbiru. Możesz także spróbować gumy imbirowej. Używaj innych produktów imbirowych (takich jak piwo imbirowe lub lemoniada) w zależności od ilości imbiru, jaką zawierają. Zwykle są raczej pełne cukrów.

Miedź

Miód często łączy się z herbatą (dodaje się go do lekko przestudzonej herbaty, aby nie zniweczyć dobroczynnego działania herbaty). Ma właściwości antyseptyczne, przeciwutleniające i antybakteryjne. Dlatego jest bardzo korzystny w walce z wirusami, bakteriami, a nawet grzybami. Może pomóc złagodzić kaszel, a nawet poprawić jakość snu.

Kefir

Kefir jest naturalnym probiotykiem, dlatego warto go stosować szczególnie podczas kuracji antybiotykowej. Probiotyki są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, dlatego przydadzą się nawet w przypadku zwykłego przeziębienia. Mogą pomóc skrócić czas trwania choroby.

Źródła informacji:

https://www.womenshealthmag.com/food/g19922804/foods-that-fight-cold-and-flu/

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-sedm-jidel-na-obranu-tela-proti-chripce-40151128

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154320300247

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *