Co dzieje się z poziomem cukru i cholesterolem we krwi, gdy pijesz herbatę z dzikiej róży?

Korzyści wynikają z dużej liczby składników odżywczych w jego składzie – potasu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, niacyny, tiaminy, witamin A, E, C, K i B6. Według rosyjskiej dietetyczki, dr Marii Volchenkovej, te pierwiastki śladowe mogą pomóc zwiększyć odporność i zdrowie serca, normalizować wagę i utrzymać zdrową skórę.

Jak herbata z dzikiej róży wpływa na poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i cholesterol?

„Istnieją różne badania dotyczące wpływu dzikiej róży na układ sercowo-naczyniowy. Badanie opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition wykazało, że owoce te mogą poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych u osób otyłych. „Picie napoju z dzikiej róży obniża ciśnienie krwi, cholesterol całkowity i cholesterol LDL” – mówi lekarz.

„Niektóre eksperymenty pokazują, że owoc dzikiej róży pomaga zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2, szczególnie u osób cierpiących na otyłość i wysokie ciśnienie krwi. 20-tygodniowe podawanie proszku z dzikiej róży pomogło zapobiec cukrzycy u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową. Według naukowców zażywanie leku obniża poziom cholesterolu i cukru. Potrzebne są jednak dalsze badania na ludziach” – dodaje dr Volchenkova.

Przygotowanie herbaty z dzikiej róży

Dietetyk dzieli się 2 sposobami przygotowania napoju.

„Tradycyjny sposób parzenia owoców róży polega na umieszczeniu łyżki owoców w garnku z wrzącą wodą (200 ml). Pozostawiamy na wolnym ogniu przez 15 minut, przykrywając pokrywką. Następnie zaleca się pozostawienie wywaru nalegając, można go pozostawić na godzinę, ale najlepiej – na noc. Trzeba pamiętać, że taki napój będzie bogaty w smak, ale z minimalną zawartością witamin, gdyż wiele z nich ulega zniszczeniu podczas obróbki cieplnej” – mówi dietetyk.

„Napój można przygotować także w termosie. Potrzebujesz 100 g suszonych owoców. Dokładnie opłucz je i mocz przez pięć minut w zimnej wodzie. Następnie włóż je do termosu, zalej 1 litrem wrzącej wody i zakręć nakrętką. Napój należy pozostawić do namoczenia na siedem do ośmiu godzin. Jeśli użyjesz całych owoców, bulion będzie mniej bogaty w smak, ale nie będzie zawierał włókien ani skórek. Aby uzyskać wyraźny smak, możesz zmielić owoce w blenderze, a następnie zalać je wrzącą wodą. Blanszowanie pozwala lepiej zachować składniki odżywcze. Odcedź przed spożyciem” – mówi dr Volchenkova.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *