Co dzieje się z cholesterolem, gdy jesz chałwę

Chałwa orzechowa lub słonecznikowa zawiera witaminy A, B i E, które pomagają poprawić pamięć, wzrok i pracę serca. Produkt przedłuża także młodość i poprawia kondycję skóry.

Produkt poprawia stan psychiczny człowieka, zwalcza depresję i wzmacnia kości. Ale lekarz ogólny Siergiej Allendeev twierdzi, że żadnego produktu nie należy uważać za panaceum.

Chałwa przyda się także osobom cierpiącym na zaburzenia snu. Nasiona, z których przygotowywany jest ten deser, zawierają dużo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i pomagają dobrze spać. Jednocześnie komentowany deser nie zawiera aromatów, konserwantów i barwników typowych dla wielu słodyczy.

Jak powstaje chałwa? Danie to masa karmelowo-białkowa z nasion lub orzechów. Swoją charakterystyczną warstwowo-włóknistą konsystencję nadaje składnik spieniający – lukrecja lub korzeń mydła.

Aby uzyskać 1 kg chałwy, potrzebujesz pół kilograma obranych nasion. Zawierają wiele witamin z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego. Zawiera także duże ilości witaminy E.

Ekspert odradza spożywanie chałwy, na powierzchni której znajduje się tłuszcz roślinny lub widoczne są krople wilgoci.

„Ten produkt został wyprodukowany z naruszeniem receptury lub technologii. Jego konsystencja powinna być włóknista i warstwowa – to jeden z głównych wyznaczników jego jakości” – wyjaśnia lekarz

Wysokiej jakości chałwa powinna być plastyczna, łatwa do krojenia i nie rozpadać się. Kupując chałwę słonecznikową, należy szukać fragmentów niejadalnej czarnej łupiny nasion.

Osoby, które nie chorują na cukrzycę, mogą bezpiecznie spożywać ten deser. Zawiera glukozę, wapń i fosfor, substancje te wspomagają układ krwionośny.

Wystarczy jeść 20-30 g chałwy 2-3 razy w tygodniu

Jeśli chodzi o przeciwwskazania, to przede wszystkim warto wspomnieć o indywidualnej nietolerancji któregokolwiek składnika wchodzącego w skład tego produktu.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *