Czy często kaszlesz i jesteś przeziębiony? Być może cierpisz na chlamydię płucną. Zobacz, jak możesz się zarazić i jakie objawy powiedzą Ci, że naprawdę masz ten problem. Niestety nie jest to nic niezwykłego i jest bardzo prawdopodobne, że doświadczyłeś już podobnej choroby.
Co to jest chlamydia?
Chlamydie z pewnością nie są jedynymi organizmami pasożytniczymi kojarzonymi wyłącznie z chorobami przenoszonymi drogą płciową. Są to pasożyty, które mogą być odpowiedzialne za kilka różnych problemów w organizmie człowieka. Mogą wystąpić w drogach moczowo-płciowych, ale także np. w oku czy układzie oddechowym. Jeśli w płucach pojawi się chlamydia, może dojść do zapalenia tkanek miękkich, które często ma przede wszystkim charakter przewlekły.
Objawy chlamydii płucnej
A skąd wiesz, że masz chlamydię płucną? Obszar ten zamieszkuje gatunek znany jako Chlamydia pneumoniae. Co ciekawe, zetknie się z nią około 80% populacji, jest to zatem jeden z najbardziej rozpowszechnionych typów chlamydii w historii. A ponieważ atakuje drogi oddechowe, wiąże się z nim szereg typowych objawów. W formie występują ostre problemy drapanie w gardle, katar, kaszel lub chrypka. Może to stopniowo przekształcić się w zapalenie nosogardzieli, a nawet zapalenie krtani. A ponieważ pasożyt dociera również do dolnych dróg oddechowych, jest również odpowiedzialny za zapalenie płuc lub zapalenie oskrzeli. Jednocześnie przebieg może mieć różną intensywność objawów. Wiele osób nawet nie zauważa większego dyskomfortu, ale czasami stan zapalny może być silny i skomplikowany.
Zdjęcie: Pixabay
W jaki sposób przenoszona jest chlamydia płucna?
Ponieważ jest to choroba układu oddechowego, z pewnością nie jest zaskoczeniem, że rozprzestrzenia się drogą powietrzną. W szczególności poprzez kropelki zakażonej osoby. Do rozprzestrzeniania się dochodzi zatem podczas kaszlu, kichania, ale także podczas zwykłej rozmowy. Problematyczny jest także stosunkowo długi okres inkubacji, który najczęściej wynosi od 10 do 14 dni, ale jednocześnie może wynosić nawet do 3 tygodni.
Źródło:
Zdjęcie poglądowe: Pixabay