Ból gardła to stan zapalny, który można leczyć za pomocą pokarmów przeciwzapalnych. Choć ten dyskomfort (jeśli nie towarzyszą mu inne objawy) nie ogranicza naszego ruchu, to wpływa na nasz głos i zdolność koncentracji. Ból gardła powoduje problemy z mówieniem i połykaniem, o czym musimy stale myśleć. Jeśli chcesz go stłumić, możesz sięgnąć po różne leki – lub sięgnąć po któryś z tych pokarmów.
Jabłka na ból gardła
Jabłka to lokalna żywność, która nie jest zbyt droga. Jednocześnie może pomóc w utrzymaniu lub przywróceniu zdrowia. Jabłka działają przeciwzapalnie, zawierają błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze. Jest to mieszanka bardzo skuteczna na ból gardła. Jeśli nie masz żadnych problemów, zalecamy spożywanie jednego jabłka dziennie, aby zapobiec chorobom. Jeśli już jesteś chory, nadal możesz walczyć o wsparcie swojej odporności. Aby uzyskać skuteczną kombinację, plasterki jabłka można skropić miodem.
Zdjęcie: Pixabay
Miód może również pomóc w bólu
Miód jest również uważany za bardzo dobrego towarzysza, gdy dopada Cię grypa i przeziębienie. Produkt leczniczy był stosowany od czasów starożytnych. Radzi sobie z szeroką gamą infekcji, zarówno pochodzenia wirusowego, jak i bakteryjnego. Jest idealny na przeziębienia, przeziębienia i bóle gardła. Zawiera jednak również cukier, który osłabia układ odpornościowy. Więc używaj go w ograniczonej ilości.
Kantalupa nawilża
Ten żółty arbuz jest dostępny przez cały rok. Składa się w 90% z wody, co jest bardzo ważne. W przypadku choroby należy uzupełnić płyny i zadbać o odpowiedni reżim picia. Arbuz zawiera również ważne elektrolity, które pomogą utrzymać nawodnienie. Zawarte w nim witaminy C i A wspierają układ odpornościowy.
Jogurt biały jest źródłem białka
Jogurt biały jest pełen białka i bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Bakterie probiotyczne zapobiegają przedostawaniu się szkodliwych bakterii do naszego organizmu. Dodatkowo chłodna i miękka konsystencja pozwala na spożycie pomimo bólu gardła.
Lody schładzają się
Jedzenie zimnych pokarmów, takich jak jogurt lub lody, może pomóc złagodzić ból gardła. Mogą nawet pomóc zmniejszyć stan zapalny w gardle. Ale uważaj na zbyt słodkie lody, które wręcz przeciwnie, osłabiają funkcję odpornościową.
Źródła informacji:
https://www.womenshealthmag.com/food/g28701695/co-jeść-z-bolącym-gardłem/
https://zeny.iprima.cz/bojujeme-proti-nachlazeni/boli-vas-v-krku-10-lecivych-jidel-ktera-vam-pomuzou
Zdjęcie: Pixabay