Ból gardła? Spróbuj sobie pomóc, używając jabłek i innych produktów spożywczych

Ból gardła to stan zapalny, który można leczyć za pomocą pokarmów przeciwzapalnych. Choć ten dyskomfort (jeśli nie towarzyszą mu inne objawy) nie ogranicza naszego ruchu, to wpływa na nasz głos i zdolność koncentracji. Ból gardła powoduje problemy z mówieniem i połykaniem, o czym musimy stale myśleć. Jeśli chcesz go stłumić, możesz sięgnąć po różne leki – lub sięgnąć po któryś z tych pokarmów.

Jabłka na ból gardła

Jabłka to lokalna żywność, która nie jest zbyt droga. Jednocześnie może pomóc w utrzymaniu lub przywróceniu zdrowia. Jabłka działają przeciwzapalnie, zawierają błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze. Jest to mieszanka bardzo skuteczna na ból gardła. Jeśli nie masz żadnych problemów, zalecamy spożywanie jednego jabłka dziennie, aby zapobiec chorobom. Jeśli już jesteś chory, nadal możesz walczyć o wsparcie swojej odporności. Aby uzyskać skuteczną kombinację, plasterki jabłka można skropić miodem.

Choroba

Zdjęcie: Pixabay

Miód może również pomóc w bólu

Miód jest również uważany za bardzo dobrego towarzysza, gdy dopada Cię grypa i przeziębienie. Produkt leczniczy był stosowany od czasów starożytnych. Radzi sobie z szeroką gamą infekcji, zarówno pochodzenia wirusowego, jak i bakteryjnego. Jest idealny na przeziębienia, przeziębienia i bóle gardła. Zawiera jednak również cukier, który osłabia układ odpornościowy. Więc używaj go w ograniczonej ilości.

Kantalupa nawilża

Ten żółty arbuz jest dostępny przez cały rok. Składa się w 90% z wody, co jest bardzo ważne. W przypadku choroby należy uzupełnić płyny i zadbać o odpowiedni reżim picia. Arbuz zawiera również ważne elektrolity, które pomogą utrzymać nawodnienie. Zawarte w nim witaminy C i A wspierają układ odpornościowy.

Jogurt biały jest źródłem białka

Jogurt biały jest pełen białka i bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Bakterie probiotyczne zapobiegają przedostawaniu się szkodliwych bakterii do naszego organizmu. Dodatkowo chłodna i miękka konsystencja pozwala na spożycie pomimo bólu gardła.

Lody schładzają się

Jedzenie zimnych pokarmów, takich jak jogurt lub lody, może pomóc złagodzić ból gardła. Mogą nawet pomóc zmniejszyć stan zapalny w gardle. Ale uważaj na zbyt słodkie lody, które wręcz przeciwnie, osłabiają funkcję odpornościową.

Źródła informacji:

https://www.womenshealthmag.com/food/g28701695/co-jeść-z-bolącym-gardłem/

https://zeny.iprima.cz/bojujeme-proti-nachlazeni/boli-vas-v-krku-10-lecivych-jidel-ktera-vam-pomuzou

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *