Dziś wiele gospodyń domowych stara się zadowolić swoich bliskich pysznymi domowymi daniami, których przepisy zawierają wyłącznie naturalne składniki. Tym razem blogerka kulinarna Olesya Tichonova opowiedziała nam, jak w domu przygotować soczystą i aromatyczną kiełbasę, która stanie się prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu i sprawdzi się jako przekąska na każdą okazję.
Zrzut ekranu wideo
Do przygotowania potrzebne będą składniki:
-
udka z kurczaka – 700 g (bez kości);
- filet z kurczaka (pierś) – 300 g;
- woda lub bulion – 80 ml;
- sól – 20 g;
- czosnek – 2–4 ząbki.
Przede wszystkim pokrój filet z kurczaka w paski lub dużą kostkę. Następnie rozbij mięso za pomocą dużego noża kuchennego. Umieść wszystko w misce.
Oddziel mięso od kości nóg. Następnie grubo posiekaj kurczaka i rozbij go dużym nożem. Następnie wszystko przekładamy do miski z filetem. Dodać sól, pieprz i posiekany czosnek. Teraz wymieszaj mięso mielone.
Z kości przygotować skoncentrowany bulion z kurczaka i ostudzić. Dodajemy do mięsa i mieszamy wszystkie składniki.
Miskę z mięsem mielonym przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc.
Rozłóż na stole folię spożywczą. Można posypać odrobiną papryki dla uzyskania pięknego koloru. Mięso mielone ułożyć w kształt kiełbaski i szczelnie owinąć. Zawiąż końce folii po obu stronach grubą nicią. Można dodatkowo przewiązać cały produkt nitką.
Teraz kiełbasę należy upiec. Ułóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40–60 minut. Gotowy produkt należy zalać zimną wodą, całkowicie wystudzić i podać.