Zupa ziemniaczana to bardzo proste, a zarazem sycące i smaczne danie. Można go ugotować z bulionem z boczkiem lub mięsem, szczególnie smakuje z bulionem z kurczaka lub wołowiny. Ta opcja jest idealna na lunch ze świeżo upieczonym chlebem, kwaśną śmietaną i ziołami. Blogerka kulinarna przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem.
Zdjęcie: freepik
Do przygotowania potrzebne będą składniki:
- woda – 1 l;
- ziemniaki – 800 g;
- boczek – 200 g;
- mleko – 200 ml;
- cebula – 100 g;
- marchewka – 100 g;
- czosnek – 2 ząbki;
- mąka – 2 łyżeczki;
- olej roślinny – 1 łyżka. l.;
- oregano – 1/2 łyżeczki;
- mielony czarny pieprz – do smaku;
- sól dla smaku.
Najpierw obierz i pokrój ziemniaki w kostkę o boku 1,5 cm, następnie opłucz je kilka razy w zimnej wodzie.
Teraz drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki. Obierz i posiekaj czosnek. Boczek również pokroić w 1 cm kostkę.
Następnie weź patelnię. Podgrzej na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego. Następnie na patelnię dodaj cebulę i marchewkę. Smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek.
Po kilku minutach smażenia składników na patelnię dodajemy czosnek i mąkę. Mieszaj i smaż przez 2 minuty.
Następnie przenieś wszystko z patelni na patelnię. Postaw na małym ogniu. Zalać mlekiem, wodą i dodać ziemniaki. Nie zapomnij dodać soli, pieprzu i innych przypraw do smaku. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut.
Wyłączyć kuchenkę. Zapamiętaj składniki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Zupa jest gotowa, można ją podawać gorącą, posypaną ziołami.