Ciasto z kwaśną śmietaną to jedna z najprostszych i najbardziej ulubionych opcji deserowych. Do przygotowania wykorzystuje się dostępne produkty, dzięki czemu ten poczęstunek można przygotować nie tylko na święta, ale także po prostu na podwieczorek w dni powszednie. Blogerka kulinarna Olesya Tikhanova podzieliła się przepisem na ciasto czekoladowe o smaku waniliowym.
Zrzut ekranu wideo
Do przygotowania kremu potrzebne będą:
-
cukier – 150 g;
- mąka – 50 g;
- jajka – 2 szt.;
- śmietana – 400 g;
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
- masło – 120 g.
Aby przygotować bazę, będziesz potrzebować:
- ciasteczka kruche – 300 g;
- masło – 120 g;
- kakao – 2 łyżki. l.
Weź rondelek, wsyp do niego cukier, dodaj mąkę i rozbij 2 jajka. Wszystko dobrze wymieszaj. Powinieneś uzyskać jednorodną konsystencję. Teraz dodaj śmietanę. Rondel ze śmietanką postaw na małym ogniu i gotuj, aż się zagotuje, ciągle mieszając. Następnie dodaj łyżkę ekstraktu waniliowego dla dodania smaku.
Teraz przełóż krem do miski. Aby szybciej ostygło, można pozostawić je w zimnej łaźni wodnej na 15 minut.
Przejdźmy do przygotowania bazy. Zmiel ciasteczka w blenderze. Wlać do miski. Dodać do tego kakao i roztopione masło. Wszystko dobrze wymieszaj.
Weź tortownicę do pieczenia. Do formy włóż trochę ciasteczek kakaowych i dobrze dociśnij spód i brzegi. Włożyć do lodówki na kilka minut.
Wróć do kremu. Dodaj do tego miękkie masło. Następnie dobrze ubij mieszaninę. Krem powinien stać się puszysty i jednorodny.
Teraz wyjmij formę z lodówki i włóż tam cały krem. Wyrównujemy i posypujemy pozostałymi ciasteczkami. Włożyć do lodówki na 6 godzin.
Gotowe ciasto można ozdobić startą czekoladą lub orzechami.