Biała, czerwona czy zielona: na jakie choroby pomagają różne rodzaje herbat?

Aby zachować składniki odżywcze, herbatę białą należy parzyć w temperaturze nie wyższej niż 80°C. Zawiera witaminy A, B, C, E, P, a także przeciwutleniacze, katechiny i aminokwasy. Napar z białej herbaty jest bardzo przydatny przy cukrzycy, normalizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Napój ma również właściwości antybakteryjne, dlatego wskazany jest w profilaktyce przeziębień, ARVI, chorób układu krążenia i onkologii. Również wywar z białej herbaty korzystnie wpływa na wzrok i skórę.

Herbatę żółtą parzymy w temperaturze 60-80°C. Szczep sam w sobie jest naturalnym lekiem przeciwdepresyjnym. Zawiera witaminy B1, B2 i C, a także hemoglobinę, kofeinę, polifenole i herbatę. Napar z żółtej herbaty zapobiega rozwojowi próchnicy, normalizuje pracę układu hormonalnego, stabilizuje poziom hormonów, poprawia pamięć i uwagę, likwiduje bóle głowy. W szczególności żółta herbata pomaga leczyć rany i oparzenia.

Więcej:

Produkt ten doskonale sprawdza się w walce z cholesterolem, dlatego jest odpowiedni dla pacjentów z cukrzycą typu II. Dzięki obecności L-teaniny zielona herbata stymuluje produkcję dopaminy (hormonu radości). Polifenole zawarte w zielonej herbacie aktywnie zwalczają komórki nowotworowe, zapobiegając pojawieniu się choroby.

Zielona herbata zawiera witaminy C, P, B, K, PP. Ponadto napar z zielonej herbaty pomaga spowolnić proces starzenia, szczególnie rozwój choroby Alzheimera i Parkinsona.

Więcej:

Herbata czerwona afrykańska rooibos (rooibos) jest bardzo bogata w witaminę C, dzięki czemu ma słodko-kwaśny smak. W odróżnieniu od innych odmian, herbata czerwona praktycznie nie zawiera kofeiny, a zawartość garbników również jest niska. Jednocześnie napój znacznie skuteczniej niż zielona herbata walczy z procesami starzenia, a także działa uspokajająco na układ nerwowy i zmniejsza swędzenie spowodowane alergią.

Czerwona herbata poprawia nastrój, poprawia koncentrację i pomaga przy zaburzeniach snu.

Ten produkt zawiera dużo żelaza, które jest przydatne w przypadku anemii. Zawiera także kwasy fenokarboksylowe, flawonoidy, a także potas, sód, cynk, fluor, miedź, sód i inne minerały. Kwas szczawiowy zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

Więcej:

Herbata czarna zawiera witaminy K i B oraz A, C, PP, R. Ta ostatnia bardzo korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Wysokie stężenie alkaloidów ma działanie tonizujące porównywalne do kawy. W skład czarnej herbaty wchodzą także aminokwasy, pigmenty, olejki eteryczne, garbniki (katechiny, polifenole, garbniki). Jednocześnie produkt jest cenny ze względu na obecność białek, wapnia, fosforu, magnezu, fluoru, potasu, sodu i innych pierwiastków śladowych.

Czarna herbata normalizuje pracę serca, zwiększa witalność, utrzymuje dobry nastrój.

Czarna herbata poprawia nastrój dzięki zawartości sertoniny (hormonu szczęścia i radości). Lepiej jednak nie pić napoju na pusty żołądek, aby nie wywołać skurczów żołądka i kolki.

Źródło: 5-TV

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *