5 produktów, których NIE należy jeść z jajkami

Po pierwsze, nie jedz jajek i bekonu. To połączenie powoduje gwałtowny przypływ energii i równie szybki spadek siły.

Po drugie, nie należy łączyć jajecznicy z mlekiem sojowym. Jedzenie tych pokarmów razem upośledza wchłanianie białka.

Po trzecie, nie należy spożywać jajek z herbatą – mogą wystąpić poważne problemy z przewodem pokarmowym.

Jedzenie bananów po jajach lub przed nimi może również powodować problemy trawienne.

Poza tym jajka nie komponują się dobrze z cukrem. To połączenie zwiększa ryzyko zakrzepicy.

Korzyści z jaj

Jajka mogą zapewniać szereg korzyści zdrowotnych. Zawierają odpowiednią ilość wszystkich składników odżywczych potrzebnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji.Są dobrym źródłem witaminy D, która pomaga organizmowi pozyskiwać wapń.

Zawarta w nich siarka pomaga w wchłanianiu witaminy B, prawidłowym funkcjonowaniu wątroby oraz produkcji kolagenu i keratyny. Biotyna pomaga naprawić cienkie i rozdwojone końcówki, wzmacnia paznokcie i nadaje skórze zdrowy blask.

Zawarte w nich białko pomaga w utrzymaniu i regeneracji mięśni. Zawierają witaminy i minerały niezbędne do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Witamina A, witamina B-12 i selen w jajach są kluczem do utrzymania zdrowego układu odpornościowego.

Zmniejszają ryzyko chorób serca ze względu na zawartość choliny – przy jej braku możliwe są problemy z wątrobą, zaburzenia neurologiczne i choroby układu krążenia.

Zdrowa ciąża – kwas foliowy zawarty w jajach zapobiegnie chorobom wrodzonym u dziecka.

Luteina i zeaksantyna zawarte w jajach pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej prowadzącemu do ślepoty związanej z wiekiem. Substancja ta zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i sprzyja dobremu widzeniu. Białko zawarte w jajach może pomóc ludziom czuć się sytym na dłużej, co zmniejsza ogólne spożycie kalorii. Zawierają karotenoidy, które sprzyjają szybkiej regeneracji. Dostarczają wysokiej jakości białek niezbędnych do budowy nowych tkanek i odbudowy starych.

Aby czerpać korzyści z jajek, należy spożywać 1-2 jajka dziennie w ramach zbilansowanej diety.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *