Zdrowie i piękno
O ich zdrowych właściwościach i o tym, dlaczego warto je regularnie spożywać
Ciemnozielone warzywa liściaste to jeden z najlepszych wyborów, jakich możesz dokonać w swojej diecie i życiu codziennym. Oferują ogromną różnorodność składników odżywczych zamkniętych w niewielkiej ilości. To doskonałe połączenie sprawia, że są one zarówno zdrowe, korzystne dla organizmu, jak i skuteczne w przestrzeganiu każdej diety odchudzającej.
Dlaczego ciemnozielone warzywa liściaste są tak dobre?
Zmniejszają ryzyko cukrzycy
Jeśli regularnie spożywasz ciemnozielone warzywa liściaste i zajmują one centralną część Twojego menu, zmniejszysz ryzyko cukrzycy. Ciemnozielone warzywa liściaste są bardzo bogate w błonnik, wyjątkowo ubogie w cukry i mają bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powodują skoków poziomu cukru we krwi, utrzymują go na stałym poziomie, a to wpływa także na wydzielanie insuliny, a także na jej jakościowy wpływ na przetwarzanie glukozy.
Pomagają w odchudzaniu
Ciemnozielone warzywa liściaste są nie tylko przydatne w zapobieganiu cukrzycy, ale także pomagają w utracie wagi z tych samych powodów. Kiedy receptory insuliny w komórkach są wystarczająco wrażliwe i jesz produkty o niskim indeksie glikemicznym, a jednocześnie ubogie w kalorie, pomaga to również w utracie wagi. Kontrola masy ciała i kontrola cukrzycy są ze sobą bezpośrednio powiązane, ponieważ regulują podobne procesy metaboliczne.
Dla zdrowych kości
Ciemnozielone warzywa liściaste są bardzo bogate w witaminę K. Jest ona niezbędna dla wytrzymałości i gęstości kości. Witamina K pomaga wchłaniać wapń, który jest niezbędnym minerałem budulcowym kości. Ciemnozielone warzywa liściaste zawierają zarówno witaminę K, jak i wapń, co czyni je doskonałą kombinacją dla zdrowych, mocnych kości.
Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
Ciemnozielone warzywa liściaste są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Zwalczają chroniczny stres, czyli zmiany oksydacyjne, jakie wolne rodniki powodują w komórkach i które są warunkiem wstępnym rozwoju chorób przewlekłych i nowotworowych. Jeśli ciemnozielone warzywa liściaste zajmują znaczną część Twojego jadłospisu i są obecne w codziennej diecie, ryzyko zachorowania na raka spada.
Pobudzają funkcje układu nerwowego
Aktywność mózgu i funkcje układu nerwowego zależą od spożycia witaminy K, beta-karotenu, fosforu i luteiny. Te pierwiastki śladowe znajdują się w dużych ilościach w ciemnozielonych warzywach liściastych. Dlatego ważne jest, aby spożywać je codziennie w dużych ilościach, nie martwiąc się o swoją talię. Wykonają swoją pracę i zapewnią układowi nerwowemu i mózgowi niezbędne składniki odżywcze dla lepszego zdrowia.