Zdrowie i piękno
Jest świetnym dodatkiem do ciasta
Kiedy ostatni raz dodawałeś nasiona do domowych przepisów? Istnieją różne rodzaje nasion, np. len, konopie, które posiadają szereg właściwości zdrowotnych. Ziarno maku jest również jednym z nich. Jest doskonałym dodatkiem do domowych makaronów, ciast, koktajli, płatków owsianych i nie tylko.
Nie tylko dodaje dodatkowego smaku, ale ma także szereg korzyści zdrowotnych. Sprawdź 10 z nich.
1. Dla dobrego trawienia – Nasiona maku są bogate w nierozpuszczalny błonnik, który może wspomagać trawienie, a według badań ich spożywanie pomaga również przy zaparciach.
2. Więcej energii – Tę właściwość nasion można przypisać wysokiej zawartości węglowodanów złożonych – makroelementów niezbędnych naszemu organizmowi do wytwarzania energii. Nasiona pomagają również wchłaniać mineralny wapń, którego niedobór może prowadzić do zmęczenia.
3. Korzystne dla zdrowia mózgu – Istnieje wiele produktów spożywczych i napojów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Nasz mózg potrzebuje niezbędnych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo i miedź. Drobny mak jest bogaty w właśnie te minerały. Wiadomo, że omawiane składniki odżywcze pomagają regulować neuroprzekaźniki i poprawiają funkcjonowanie mózgu.
4. Dla mocnych kości – Nasiona maku są bogate w wapń i miedź. Podczas gdy wapń poprawia zdrowie kości, miedź również je wzmacnia, ale także wzmacnia tkankę łączną. Nasiona maku dostarczają nam także fosforu mineralnego, który wraz z wapniem wchodzi w skład tkanki kostnej. Co nie mniej ważne, mangan zawarty w nasionach wspomaga syntezę kolagenu.
5. Pomagają kontrolować ciśnienie krwi – Według zachodnich badaczy nasiona maku zawierają pewne przeciwutleniacze, a także zdrowe tłuszcze, które mogą pomóc w kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi. Te przeciwutleniacze pomagają również zmniejszyć stan zapalny powodowany przez wolne rodniki w organizmie. Ponadto zdrowe tłuszcze pozyskiwane z maku mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu.
6. Dla silnej odporności – Jednym z najważniejszych minerałów wzmacniających odporność jest cynk. Zawierają go mak, a także żelazo mineralne. Według badań te dwa elementy odżywcze przyczyniają się do poprawy obrony układu odpornościowego.
7. Dobre dla oczu – Nasiona maku są dobrym źródłem cynku, a niektóre zachodnie badania sugerują, że minerał ten może wspomagać zdrowie wzroku. Ponadto przeciwutleniacze zawarte w maku mogą również korzystnie wpływać na oczy.
8. Dla poprawy funkcji tarczycy – Według naukowców cynk jest jednym z minerałów potrzebnych tarczycy do optymalnego funkcjonowania. Nasiona maku dostarczają nam cynku.
9. Mak jest doskonałym źródłem witamin z grupy B – Są ważne dla syntezy czerwonych krwinek, funkcjonowania nerwów, trawienia, równowagi hormonalnej, metabolizmu komórkowego i nie tylko.
10. Jedzenie na dobry nastrój – Kolejnym powodem, dla którego warto włączyć mak do naszej diety, jest to, że jest bogaty w związki poprawiające nastrój, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, magnez i tryptofan. Wiadomo, że wpływają na pozytywny nastrój.