„Białe wino z pewnością może być częścią zdrowej diety, szczególnie jeśli spożywane jest z umiarem” – mówi Sandy Younan Brijo, badaczka w The Dish on Nutrition. Jednocześnie podkreśla, że American Heart Association zaleca nie więcej niż jedną filiżankę dziennie dla kobiet i nie więcej niż dwie filiżanki dziennie dla mężczyzn.
Według dr Amy Lee, szefowej ds. żywienia w Nucific, napój ten dostarcza nawet niewielką dawkę niezbędnych witamin i minerałów: 3% zalecanego dziennego spożycia magnezu, witaminy B6, witaminy B2 i niacyny oraz 1% dziennego spożycia ryboflawiny i pierwiastków śladowych, takich jak żelazo, wapń, potas, fosfor i cynk.
W komentowanym napoju znajdują się także antyoksydanty, które chronią serce i płuca.
Według dr Rashmi Byakodi, dentysty, eksperta w dziedzinie zdrowia i dobrego samopoczucia oraz redaktora Best for Nutrition, ten napój alkoholowy zawiera fenol zwany kwasem kawowym, który może pomóc ograniczyć postęp chorób układu krążenia i nerek.
W publikacji dodaje się, że według badania przeprowadzonego w 2019 r. picie dojrzałego białego wina chroni serce, pomagając w naprawie komórek śródbłonka wyściełających naczynia krwionośne. Według innego badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Buffalo, białe wino może mieć przewagę nad czerwonym winem w poprawie zdrowia płuc.
W publikacji dodaje się, że według badania z 2018 roku opublikowanego w czasopiśmie Journal of Nutritional Biochemistry, myszy, które przez dwa miesiące spożywały polifenole ekstrahowane z białego wina, charakteryzowały się niższym ryzykiem wystąpienia problemów poznawczych prowadzących do choroby Alzheimera.
„Panuje błędne przekonanie, że alkohol poprawia sen, podczas gdy w rzeczywistości działa odwrotnie” – wyjaśnia Trista Best, badaczka w Balance One Suplementy. Alkohol zakłóca cykl snu, co oznacza, że rano częściej będziesz czuć się zmęczony i ospały niż pełen energii.
Wystarczy jeden kieliszek wina, aby zakłócić Twój sen. Fińskie badanie przeprowadzone w 2018 roku wykazało, że umiarkowane spożycie alkoholu (tylko jeden drink w przypadku kobiet lub dwa w przypadku mężczyzn) pogarsza jakość snu o 24%, a nawet niewielkie ilości alkoholu zmniejszają ją o 9,3%.
Twoje ciało może przejść w tryb magazynowania tłuszczu.
Dzieje się tak nie tylko z powodu nadmiaru pustych kalorii, ale także z uwalniania hormonów, które oszukują organizm, myśląc, że musi gromadzić tłuszcz. Ponadto cukier w winie może powodować skok insuliny, głównego magazynu tłuszczu w organizmie.
Niektóre wina białe są bardzo kwaśne – znacznie bardziej niż ich czerwone odpowiedniki.
Badanie przeprowadzone w 2016 roku na Brown University wykazało, że białe wino wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na czerniaka – najbardziej śmiercionośnego rodzaju raka skóry – bardziej niż czerwone wino, piwo czy inne napoje alkoholowe. W szczególności każdy kieliszek białego wina dziennie wiąże się z 13% zwiększonym ryzykiem raka.
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!