Warzywo korzeniowe o ciekawej nazwie. Jak wyhodować bródkę? Marzec to dobry czas na sadzenie. Jakiej opieki potrzebuje to warzywo? A co z jej zbiorami?
Nic nie przebije uprawy własnych warzyw. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, bródka będzie doskonałym wyborem. Znany jest także pod nazwą korzeń owsa. Poznaj kozią brodę i wyhoduj ją w swoim ogrodzie. Jak to zrobić?
Broda kozia lub korzeń owsa
Jest warzywem dwuletnim. W pierwszym roku wytwarza jadalny korzeń, który zimuje. W drugim roku kwitnie i wytwarza nasiona. Broda kozy wytwarza mocne pędy kwiatowe, które nie opadają i dlatego nie wymagają podparcia. Kwiaty kwitną stopniowo. Są piękne niebiesko-fioletowe. Dzięki temu warzywa są również ozdobą ogrodu. Pożyteczne owady również przydadzą się tutaj, gdyż kwiaty są atrakcją dla znajdujących tu pożywienie bratków i małych pszczół. Dojrzałe kwiaty zamieniają się w puszystą kulę, dzięki czemu wyglądają podobnie do mniszka lekarskiego. I to jest właściwy czas na zbieranie nasion.
Broda kozia to w naszym kraju niemal zapomniana roślina korzeniowa. Kiedyś była powszechnie uprawiana ze względu na swoje korzenie. Można ją łatwo uprawiać wyłącznie w celach ozdobnych. Tylko uważaj, bo jest dość masywny. Dorasta do wysokości do 1,5 metra.
Marzec jako odpowiedni czas na sadzenie
Sadzenie korzeni w celu wyhodowania sadzonek należy wykonać wczesną wiosną. Marzec to idealny czas. Zimujące korzenie sadzi się w pęczki większe niż w pierwszym roku, tj. do ok. 40×40 cm. Dzieje się tak dlatego, że roślina kwitnąca jest stosunkowo wysoka i potężna. Sadzenie odbywa się w rozluźnionej glebie. Gleba wokół korzeni musi być dobrze zagęszczona. Po posadzeniu konieczne jest odchwaszczanie i regularne odchwaszczanie. W suche dni konieczne jest podlewanie.
Zdjęcie: Pixabay
Stopniowy efekt żniw
Zbiór nasion należy powtarzać, gdy tylko pojawią się puszyste kulki. Zbiera się go, chwytając jedną ręką łodygę kwiatową, a drugą odcinając puszystą łodygę nożycami ogrodowymi. Pokrojone puszyste kulki włóż do pojemnika i wysusz pod dachem w przeciągu, w suchym miejscu. Wysuszone nasiona wytrzyj rękami, oddzielając w ten sposób resztę puchu od własnych nasion i oczyszczając nasiona na sitach.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay