Żywność, która z jakiegoś powodu nie trafia do lodówki: prawie każdy z nas popełnia błędy

Jest pięć produktów spożywczych, których nigdy nie należy trzymać w lodówce, ale niewiele osób o tym wie. Tutaj, ponieważ.

Lodówka tak czy lodówka nie? Za każdym razem, gdy robimy zakupy, a po powrocie do domu odkładamy je na miejsce, powinniśmy zadać sobie to pytanie. Ale większość z nas przyjmuje za oczywiste odpowiedzi, które wcale nimi nie są. Jak wyjaśnia dietetyk Bárbara Oliveira, są produkty spożywcze, które powinniśmy trzymać z daleka od tego urządzenia.

Lodówka jest stosunkowo nową innowacją w naszym kraju i oznaczyła niezaprzeczalny krok naprzód w zakresie higieny żywności i okresu przydatności do spożycia. Ale nie nadaje się do wszystkich produktów spożywczych, a w niektórych przypadkach może nawet być szkodliwy. Zobaczmy razem jak, kiedy i dlaczego.

Pięć produktów, których nie należy przechowywać w lodówce

Doktor Oliveira wymieniona na Instagramie pięć produktów spożywczych, których należy bezwzględnie trzymać z dala od lodówki.

1. Cebula

Wilgoć w lodówce powoduje, że cebula szybciej się psuje” i stajesz się miękki, wyjaśnia dietetyk. Jeśli jest już posiekany, przechowuj go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

2. Czosnek

Oprócz mięknięcia, kiełkuje szybciej. Dlatego, „Należy go przechowywać w chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu, bez bezpośredniego narażenia na słońce“, poleca Oliveira.

3. Pomidor

Chłód lodówki”opóźnia proces dojrzewania pomidora, czyniąc go mniej smacznym”. Mało tego: lodówka „zmienia także konsystencję, sprawiając, że pomidor staje się mączysty„.

4. Surowe ziemniaki

W lodówce skrobia zawarta w ziemniaku zamienia się w cukier, zmieniając jego smak, konsystencję i kolor„. Ziemniaki przechowuj w otwartej papierowej torbie, w ciemnym, chłodnym miejscu.

5. Chleb

Ma zmienioną konsystencję i staje się bardziej suchy. Dlatego według dietetyka „Należy go przechowywać w suchym, wentylowanym lub zamrożonym miejscu„.

Uważaj także na plamy pleśni na gumie drzwi lodówki. To jest o zjawisko nie tylko nieestetyczne, ale i szkodliwe dla zdrowia, szczególnie w przypadku kontaktu z żywnością. Ale rozwiązanie jest proste i w zasięgu ręki. Portal Informe Brasil udostępnił trzy autorskie rozwiązania. Zanotuj to i powiedz „Do widzenia” na bakterie!

  • 1. Używaj pasty do zębów
  • Nałóż pastę do zębów na starą szczoteczkę do zębów, aby wyszorować i usunąć pleśń z dziąseł. Pozostaw na 15 minut i spłucz, aby usunąć wszelkie plamy. Następnie oczyścić gąbką zamoczoną w occie jabłkowym, przetrzeć czystą szmatką i pozostawić do całkowitego wyschnięcia przed zamknięciem drzwiczek .
  • 2. Oczyścić octem
  • Gąbką zamoczoną w wodzie z octem jabłkowym dokładnie wyszoruj gumę, a następnie spłucz ją i osusz czystą szmatką. Ta metoda jest skuteczna w usuwaniu pleśni i dezynfekcji.
  • 3. Spróbuj sody oczyszczonej
  • Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody, następnie delikatnie wetrzyj ją w czyszczoną powierzchnię, pozostaw do całkowitego wyschnięcia i spłucz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *